Trenčín zorganizuje spomienku na zavraždených v Teplárni. O diskurze mesta nerozhodujú politici, ale my, zdôraznil primátor

9.10.2024 13:20 , Aktualizované: 9.10.2024 22:56

Mesto Trenčín zorganizuje v piatok (11. 10.) v Trenčíne spomienku na Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha, ktorých pred dvomi rokmi zavraždili v bratislavskom podniku Tepláreň. Radnica tak reaguje na zrušenie spomienkového podujatia na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne. Informoval o tom primátor Trenčína Richard Rybníček.

Celá akcia sa volá "Deň pestrosti". Primátor povedal, že k dispozícii bude aj kniha, kde môžu účastníci "poslať odkaz do neba obom chlapcom, prípadne vyjadriť svoj názor o tom, čo si myslia".

"Bude to spomienka, kde každý zo študentov, kto bude chcieť, môže doniesť obrázok, ktorý nakreslí. Môžu prísť aj v pestrom oblečení. Akcia sa uskutoční na námestí študentov," dodal.

Spomienka sa uskutoční pri Gymnázium, kde podľa primátora "celá nezmyselná kauza vznikla".

Zároveň pripomenul, že to bude odkaz aj Milanovi Mazurekovi. "Sme v slobodnom meste, kde o diskurze nebudú rozhodovať politici, ale my," povedal.

Prečo gymnázium zrušilo podujatie?

Podujatie na gymnáziu zrušili po tom, ako europoslanec Milan Mazurek (Republika) obvinil učiteľku, že v škole presadzuje LGBTI tematiku. Učiteľka mala osloviť žiakov, aby prišli do školy v pestrofarebnom oblečení na znak solidarity s obeťami útoku. Mali takisto vytvoriť plagáty, ktoré budú súčasťou výstavy na chodbe školy. Z podpory šírenia ideológie Mazurek obvinil aj Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Rezort odmietol, že by umožňoval šírenie akejkoľvek ideológie v prostredí škôl.

Spomienka sa konala aj minulý rok

Rybníček pripomenul, že spomienka na zavraždených sa konala aj minulý rok, bola internou záležitosťou gymnázia, nikto o tom ani nevedel a bolo to v poriadku. Podľa vlastných slov ho trápi, že vedenie školy a mnohí iní v tom študentov nechali samých a nikto sa ich nezastal.

"Tento rok im to vedenie školy zakázalo na základe vyjadrenia pána Mazureka, ktorý potrebuje bojovať s nejakým nepriateľom. Tí mladí ľudia od 11 do 18 rokov sú študenti gymnázia, nie sú to hlupáci," uviedol Rybníček.

Pozrite si archívnu reportáž z 12. októbra 2023 o spomienke na Matúša a Juraja.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok