Rybníček kritizuje gymnázium, že zrušilo uctenie si obetí streľby na Zámockej. Nevidí súvis s dúhovou agendou

Primátor Trenčína Richard Rybníček je sklamaný zo zrušenia spomienky na obete streľby na Zámockej. Slobodu a toleranciu treba chrániť pred strachom z verejného názoru, vyhlásil.

Rybníček gymnázium
Foto: reprofoto/Facebook/Únia miest Slovenska, Richard Rybníček

Začiatkom októbra sa v médiách objavila kauza takzvaného "šírenia ideológie na školách", za ktorou malo údajne stáť Gymnázium Ľudovíta Štúra v Trenčíne.

Išlo pritom o zorganizovanie podujatia ako spomienky na obete streľby na Zámockej ulici v Bratislave.

Škola vyzvala v emaili žiakov, aby v deň udalosti prišli do školy farebne oblečení na znak solidarity, a aby vytvorili plagáty, ktoré by boli súčasťou výstavy na jednej z chodieb.

Mazurek vidí dúhu

Krátko na to sa na internete objavilo video poslanca Európskeho parlamentu Milana Mazureka (Republika), ktorý v príspevku kritizoval podujatie, za ktorým vidí agendu dúhovej tematiky. Vo videu osočil učiteľku, ktorá chcela spomienku zorganizovať.

Po politickom nátlaku sa ju vedenie školy rozhodlo zrušiť. K incidentu sa rozhodol vyjadriť aj primátor mesta Trenčín Richard Rybníček.

V príspevku na sociálnej sieti Facebook prirovnáva túto skutočnosť k pripomenutiu si 70. výročia popravy trojice absolventov Štátneho reálneho gymnázia, Alberta Púčika, Antona Tunegu a Eduarda Tesára.

Píše, že títo mladí muži sa stali symbolmi protikomunistického odboja a ich nespravodlivá smrť sa hlboko vryla do pamäte občanov mesta.

Navzdory tomu, že si mesto pripomenulo takúto udalosť, sa vedenie trenčianskeho gymnázia rozhodlo zrušiť spomienkovú akciu na Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha, obete úkladnej vraždy. Obávalo sa reakcií.

Pamiatky na obete nesmieme potláčať

"Ich vrah zverejnil rasistický manifest, no vedenie školy ustúpilo pred nesprávnymi obvineniami z ,propagácie LGBTI+ ideológie'," píše Rybníček.

Rozhodnutie školy ho sklamalo. Pýta sa, či pamätné tabule Púčika, Tunegu a Tesára sú tiež akýmsi šírením ideológie.

"Nie je správne potláčať spomienku na obete násilia akýmkoľvek spôsobom a zo strachu pred verejným názorom," vyhlásil primátor.

Plánuje stretnutie so študentmi a vedením gymnázia, aby im vysvetlil, že "urobili fatálnu chybu a poškodili dobré meno školy", a rovnako tak trenčiansky primátor bude iniciovať spomienku na obete streľby.

Pozrite si reportáž o ukončení vyšetrovania streľby na Zámockej.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok