Svet sa tesne vyhol jadrovej vojne, tvrdí uznávaný novinár. USA Putinovi pohrozili "najmocnejšou armádou sveta"

včera 19:54

Bob Woodward, novinár, ktorý pred desiatkami rokov odhalil škandál Watergate, vo svojej novej knihe rozpovedal strašidelný príbeh. Tvrdí, že Rusko vážne uvažovalo nad použitím jadrových zbraní.

putin jadrová zbraň.jpg
Foto: TASR/AP/Sergei Ilnitsky, Pixabay/AlexAntropov86

Keď 24. februára vypukla ruská invázia na Ukrajinu, Moskva útočila takmer všetkým, čo mala k dispozícii. Nevyužila však kompletný potenciál svojho arzenálu.

Vynechala a dodnes vynecháva jeho dôležitú súčasť, ktorou sú, samozrejme, jadrové zbrane. Hoci v súčasnosti platí zdanlivý medzinárodný konsenzus, že jadrovú vojnu si neželá nikto, v 2022 k nej bol svet možno bližšie, než si ktokoľvek myslel.

Aspoň to tvrdí vo svojej nadchádzajúcej knihe uznávaný americký novinár Bob Woodward, ktorý v roku 1972 odhalil škandál Watergate. Kniha s názvom „Vojna“ hovorí o strašidelných momentoch, ktoré americká administratíva zažívala niekoľko mesiacov po začiatku ruskej agresie. Jej kópiu ešte pred vydaním obdržala agentúra AP.

Hrozivé správy

Udalosť sa mala podľa Woodwarda stať v septembri roku 2022. Poradca amerického prezidenta pre štátnu bezpečnosť Jake Sullivan mal mať na stole zistenia amerických spravodajských služieb o tom, že Kremeľ vážne uvažuje nad využitím taktických jadrových zbraní na území Ukrajiny.

Ukrajinské ozbrojené sily totiž v tom čase spustili prekvapivú protiofenzívu, počas ktorej sa im podarilo získať naspäť Charkov. Rusov taktiež zatláčali smerom na Cherson, pričom Moskva už v tom čase tušila, že sa im ho taktiež podarí oslobodiť.

Riešením malo byť práve použitie najničivejších zbraní, aké kedy ľudstvo vytvorilo. Americký prezident Joe Biden preto údajne Sullivanovi nariadil, aby sa spojil s Rusmi a povedal im, „ako by USA zareagovali“.

Vraj taktiež poradcovi nariadil, aby použil silný, no nie príliš zastrašujúci jazyk. Osobne ruského prezidenta Vladimira Putina kontaktoval aj Biden a varoval ho, že takáto eskalácia by mala „katastrofálne následky“.

Rusko nakoniec o Cherson prišlo. Šanca, že Moskva použije jadrové zbrane mala v tom čase narásť na 50 percent.

Austin pohrozil najsilnejšou armádou sveta

Riziko použitia jadrových zbraní však úplne nevymizlo. Už o mesiac neskôr, v októbri 2022, americký minister obrany Lloyd Austin údajne kontaktoval svojho ruského náprotivka Sergeja Šojgua s podobnou rétorikou.

„Vieme, že uvažujete o použití taktických jadrových zbraní na Ukrajine,“ oznámil Šojguovi Austin. Dodal, že akékoľvek použitie jadrových zbraní by Spojené štáty, a s nimi spoločne celý svet, nedokázali tolerovať.

Šojgu si mal jeho varovania pozorne vypočuť a následne odpovedať, že „nemá rád, keď sa mu niekto vyhráža“.

„Pán minister. Som veliteľom najsilnejšej armády v histórii sveta. Ja sa nevyhrážam,“ zareagoval Austin.

Woodwardova kniha hovorí aj o iných zaujímavých detailoch. USA napríklad vraj mali vedieť o plánoch Ruska napadnúť Ukrajinu už v roku 2021. Túto informáciu im mal posunúť človek z vnútorných kruhov Kremľa, dopĺňa rakúsky web oe24.

AP píše aj o tom, že v knihe sú zachytené tiež Bidenove frustrácie zo správania izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, či konverzácie medzi exprezidentom Spojených štátov Donaldom Trumpom a Putinom.

Woodwardove tvrdenia sa však nedajú nezávisle overiť. Biely dom odmietol komentovať akýkoľvek z príbehov spomenutých v knihe.

Faktom však zostáva, že Kremeľ do dnešného dňa vo svojich vyjadreniach často spomína práve svoj jadrový arzenál. Len prednedávnom Putin vyzval na zmeny v ruskej jadrovej doktríne.

Uviedol, že Moskva bude podľa navrhovaných zmien doktríny považovať za agresiu aj to, ak nejaká jadrová veľmoc podporí útok inej krajiny na Rusko. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov neskôr doplnil, že zmeny v ruskej jadrovej doktríne by mali byť považované za signál pre Západ.

Pozrite si reportáž o nedávnej návšteve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vo Washingtone:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok