Zelenskyj vidí príležitosť ukončiť vojnu na Ukrajine do roku 2025. Chce, aby Putin "geopoliticky prehral"

9.10.2024 20:32

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predpokladá, že vojna s Ruskom by sa mohla skončiť do roku 2025. Aktuálna situácia na bojisku vraj Ukrajine praje.

Zelenskyj kritizuje vágny prístup k členstvu Ukrajiny v NATO: Motivuje to Rusko k teroru
Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri dnešnej návšteve Chorvátska uviedol, že súčasná situácia na bojisku vytvorila príležitosť pre kroky, ktoré by do roku 2025 ukončili od februára 2022 trvajúcu rozsiahlu ruskú inváziu. V čom príležitosť spočíva, nespresnil, napísala agentúra Reuters.

V prejave na treťom summite Ukrajiny a krajín juhovýchodnej Európy v Dubrovníku ukrajinský prezident povedal, že Kyjev naďalej počíta s podporou svojich dôležitých spojencov vrátane Spojených štátov.

„V októbri, novembri i decembri máme reálnu šancu posunúť situáciu smerom k mieru a dlhodobej stabilite,“ uviedol.

„Situácia na bojisku vytvára príležitosť urobiť túto voľbu - voľbu v prospech rozhodných krokov na ukončenie vojny najneskôr do roku 2025,“ dodal bez toho, aby spresnil, kde konkrétne vidí túto príležitosť.

Ruské sily teraz kontrolujú necelých 20 percent ukrajinského územia a po dlhotrvajúcej patovej situácii zotrvalo postupujú vpred. Kyjev sa snaží získať väčšiu podporu Západu v nádeji, že sa mu podarí zvrátiť priebeh vojny, ktorá si vyžiadala desaťtisíce životov.

Intenzívne tiež lobuje u západných mocností, aby Ukrajine umožnili vykonávať diaľkové útoky na vojenské ciele hlbšie v Rusku.

Neistota Ukrajiny

Zelenského vyjadrenie prichádza uprostred veľkej neistoty v súvislosti s americkými voľbami 5. novembra, po ktorých by sa Donald Trump mohol vrátiť do Bieleho domu. Trump tvrdí, že sa bude usilovať o rýchle ukončenie vojny, čo vyvolalo obavy stúpencov Kyjeva, že Ukrajina bude donútená k zdrvujúcim ústupkom.

Zelenskyj využil prejav v Dubrovníku tiež na propagáciu svojho „plánu víťazstva“. Predstavil ho ako spôsob, ako zabezpečiť Ukrajine na pevnú pôdu pod nohami pre prípadné rokovania s Ruskom.

„Prvý bod plánu sa sústredí na to, či bude prekonaný problém nedostatku geopolitickej istoty v Európe. Má Ukrajina miesto v NATO? Ak áno, a bude to riadne potvrdené, (ruský prezident Vladimir) Putin geopoliticky prehrá,“ povedal Zelenskyj.

Zelenskyj vyzval vrcholných politikov z 12 krajín juhovýchodnej Európy, aby investovali do ukrajinskej zbrojárskej výroby. „Pomôže nám to teraz, ale po tejto vojne to zaručí silu vašich vlastných arzenálov,“ povedal. Účastníkov summitu tiež vyzval, aby sa zapojili do povojnovej obnovy Ukrajiny.

Summit medzi Ukrajinou a krajinami juhovýchodnej Európy bol tretím svojho druhu po stretnutí v auguste 2022 v gréckych Aténach a tento rok vo februári v albánskej Tirane. Bezprostredne pred dnešnou schôdzkou Zelenskyj podpísal s chorvátskym premiérom Andrejom Plenkovičom dohodu o spolupráci a podpore.

Pozrite si reportáž o stretnutí Zelenského s Trumpom:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok