Zelenskyj v piatok navštívi Nemecko. "Plán víťazstva" nepresvedčil Američanov, podporu bude hľadať u Scholza

9.10.2024 19:04 , Aktualizované: 9.10.2024 21:28

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa nemeckých médií plánuje v piatok návštevu Nemecka. Kancelárovi Scholzovi chce predstaviť tzv. "plán víťazstva".

Zelenskyj
Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok navštívi Nemecko, informovala dnes s odvolaním sa na svoje zdroje agentúra DPA. Podľa bulvárneho listu Bild sa stretne s kancelárom Olafom Scholzom, ktorému predstaví svoj takzvaný plán víťazstva.

Pôvodne sa mal Zelenskyj v sobotu stretnúť v Nemecku aj s americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorý ale návštevu kvôli hurikánu na Floride zrušil.

Zelenskyj sa podľa DPA stretne v Berlíne tiež s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Scholzovi predstaví svoj takzvaný plán víťazstva, ktorý už počas zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v septembri prezentoval Bidenovi.

Detaily plánu na verejnosť neunikli, malo by ale ísť o to, ako dostať Rusko vojensky pod tlak a donútiť ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zasadol za rokovací stôl.

Širšia schôdzka bola zrušená

V sobotu sa mala na americkej leteckej základni Ramstein na západe Nemecka uskutočniť schôdzka takzvanej kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny.

Doraziť mal Biden a rad ďalších šéfov štátov a vlád krajín, ktoré podporujú Ukrajinu v jej obrane proti ruskej agresii. Ohlásená bola okrem iného účasť Scholza, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, britského premiéra Keira Starmera či českého prezidenta Petra Pavla.

V utorok ale Biely dom oznámil, že Biden cestu do Nemecka ruší, pretože bude namiesto toho dohliadať na prípravy na úder hurikánu Milton na juhu USA a následné krízové operácie. Potom bola zrušená celá ramsteinská schôdzka.

Ramsteinskú schôdzku pre hurikán rušia, viac v reportáži nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok