Zelenského plán víťazstva Biely dom veľmi nezaujal. Bidenov tím v návrhu nič prevratné nevidí

26.9.2024 14:30

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena nie je nadšená z takzvaného plánu víťazstva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského,

biden
Foto: TASR/AP

Informoval o tom denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na amerických a európskych činiteľov Biely dom podľa nich plán považuje len za rozšírenú žiadosť o ďalšie zbrane a zrušenie zákazu útočiť západnými zbraňami na ruské územie.

Žiadna jasná cesta k víťazstvu

Zelenskyj plán v posledných týždňoch označuje za rámec pre porážku Ruska.

Čoskoro má s ním v Bielom dome oboznámiť Bidena, čo bude podľa WSJ prvýkrát, keď Bidenova administratíva počuje návrh v celej jeho šírke.

Vysokopostavení americkí a európski predstavitelia, ktorí sú oboznámení so všeobecnými obrysmi plánu, však tvrdia, že neponúka žiadnu jasnú cestu k víťazstvu na Ukrajine.

"Nie som z toho nadšený, nie je tam nič moc nové," povedal jeden z nemenovaných predstaviteľov.

USA nesúhlasia, Európa je rozhorčená

Ústredným bodom plánu je požiadavka, aby Spojené štáty dali Ukrajine zelenú na použitie zbraní dlhého doletu, povedal WSJ fínsky prezident Alexander Stubb.

Bez tohto povolenia by podľa neho neboli ukrajinské návrhy "natoľko relevantné", pretože by Kyjev nemal toľko možností brániť sa ruským útokom.

Zelenskyj koncom augusta uviedol, že Kyjev má plán na ukončenie vojny s Ruskom:

Biden sa tejto žiadosti odmieta už niekoľko mesiacov podvoliť. Predstavitelia americkej administratívy tvrdia, že nasadenie západných striel dlhého doletu by neznamenalo zásadnú strategickú zmenu, mohlo by ale podnietiť Putina k ďalšej eskalácii vojny.

Postoj USA sa stretol s tvrdým odporom viacerých európskych predstaviteľov, ktorí sa domnievajú, že Ukrajina má po 2,5 rokoch bojov právo čeliť ruským silám bez akýchkoľvek obmedzení.

Pri prejavoch na okraj Valného zhromaždenia OSN tento týždeň boli niektorí svetoví lídri viditeľne frustrovaní, píše WSJ.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok