Rusko odmieta Zelenského plán na ukončenie vojny. Budeme v našej operácii pokračovať, vyhlásil Kremeľ

28.8.2024 14:27

Kremeľ v stredu (28. 8.) kritizoval slová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o pláne na ukončenie vojny.

Putin
Foto: TASR/AP

Ukrajinská hlava štátu o ňom hovorila v utorok na tlačovej konferencii a uviedla, že ho plánuje v septembri predstaviť americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a jeho dvom potenciálnym nástupcom v Spojených štátoch.

Moskva však podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova mieni pokračovať v bojoch, informovala agentúra TASS.

Cieľom je prinútiť Rusko ukončiť vojnu

„Hlavným cieľom tohto plánu je prinútiť Rusko ukončiť vojnu,“ povedal v utorok Zelenskyj o pláne, ktorý má obsahovať odkazy na energetické útoky a ukrajinský vpád do západoruskej Kurskej oblasti.

Ďalšie podrobnosti neuviedol. Peskov uviedol, že ide o „plán na víťazstvo nad Ruskou federáciou“.

„Nie je to prvýkrát, čo sme počuli podobné vyhlásenia od predstaviteľov kyjevského režimu. Budeme pokračovať v našej špeciálnej vojenskej operácii a dosiahneme všetky naše ciele,“ povedal hovorca s odkazom na termín, ktorý Moskva oficiálne používa pre svoju inváziu a vojnu na Ukrajine.

Rusko sa v súčasnosti snaží odraziť ukrajinskú operáciu v Kurskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou. Zároveň pokračuje vo vlastnej ofenzíve na fronte v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Moskva podporuje mierové riešenie

Peskov tiež uviedol, že hoci Moskva podporuje potrebu mierového riešenia konfliktu, o ktorom diskutujú krajiny ako India, v súčasnosti neexistuje žiadny základ pre mierové rokovania.

Rusko a Ukrajina začali rozhovory krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Rozhovory sa však po niekoľkých kolách zastavili a odvtedy sa neobnovili.

Obe strany si stanovili niekoľko podmienok na ich obnovenie a dali jasne najavo, že v súčasnej situácii nie sú rokovania možné.

Zatiaľ čo Moskva požaduje, aby Kyjev ustúpil jej požiadavkám vrátane odstúpenia časti ukrajinského územia Rusku, Ukrajina požaduje úplné stiahnutie ruských síl zo svojho územia.

To sa týka aj Krymského polostrova, ktorý Moskva anektovala v rozpore s medzinárodným právom ešte v roku 2014.

Pozrite si aj reportáž z 28. augusta o dronových útokoch na ruskom území:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok