Schôdzka s Austinom sa neuskutoční. Izraelský premiér zablokoval cestu ministra obrany Galanta do USA

dnes 08:40

Izraelský minister obrany Joav Galant nebude rokovať vo Washingtone so šéfom americkej obrany Lloydom Austinom. Podľa izraelskej a americkej tlače cestu zablokoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Netanjahu chce obnoviť bezpečnosť v Izraeli. Zrušil odvolanie ministra obrany
Foto: TASR/AP

Izraelský premiér podľa tlače chce najskôr hovoriť s americkým prezidentom Joom Bidenom o izraelskej odvete za iránsky útok z minulého týždňa. Telefonát by sa podľa rôznych zdrojov mal uskutočniť dnes.

Odklad návštevy USA a zvýšenie napätia

Galant a Austin spolu mali rokovať v stredu. Pentagón potvrdil denníku The Washington Post, že sa schôdzka napokon neuskutoční. Podľa serveru The Times of Israel izraelské ministerstvo obrany o odklade návštevy informovalo len niekoľko hodín pred Galantovým plánovaným odletom.

Podľa The Washington Post dal Netanjahu svojmu ministrovi obrany dve podmienky pre návštevu Pentagónu. Do USA bude môcť odletieť po jeho telefonáte s Bidenom a po tom, ako izraelský bezpečnostný kabinet schváli odozvu na iránsky raketový útok z minulého týždňa, zistil americký denník od nemenovaných zdrojov.

Biden s Netanjahuom nehovoril skoro 50 dní. Vo Washingtone rastie frustrácia z toho, ako izraelský premiér k súčasnej kríze na Blízkom východe pristupuje. Bidenova administratíva má navyše dojem, že Netanjahuovi chýba stratégia, ako krízu ukončiť. S Galantom, ktorý je považovaný za pomerne umierneného, zástupcovia USA rokujú radšej ako s Netanjahuom, ku ktorému Biden podľa The Times of Israel stráca dôveru.

Napätie medzi Galantom a Netanjahuom

Medzi Galantou a Netanjahuom dlhodobo panuje napätie a premiér uvažuje o tom, že ministra obrany odvolá.

Podľa zdrojov The Washington Post americkej administratíve vadí, že ju Izrael o rade svojich útokov vopred neinformoval. Washington tiež Izrael nabáda, aby si pri eventuálnej odvete proti Iránu počínal zdržanlivo. Americký prezident Biden verejne odmietol údery na iránske jadrové zariadenia a vyzval Izrael, aby si rozmyslel aj údery na ropné zariadenia.

Server Axios s odvolaním sa na tri zdroje píše, že sa očakáva, že Biden si bude s Netanjahuom o izraelských plánoch na útok na Irán telefonovať počas dneška. Podobnú informáciu priniesla s odvolaním sa na nemenované zdroje aj agentúra Reuters, podľa ktorej sa obaja politici budú rozprávať aj o vojne v Pásme Gazy a konflikte v Libanone. Biely dom správy nekomentoval.

Pozrite si archívnu reportáž z 8. októbra o tom, ako sa Hizballáh nenechá zastrašiť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok