Aktivista prerušil konferenciu k predsedníctvu EÚ. Kričal na Orbána, že predal krajinu Putinovi

9.10.2024 14:15

Aktivista a mestský poslanec maďarskej opozičnej strany v utorok narušil tlačovú konferenciu vo francúzskom Štrasburgu, keď premiér Viktor Orbán prezentoval svoje plány na polročné predsedníctvo Maďarska v Európskej únii.

Orbán, aktivista
Foto: TASR/AP

Čo aktivistu nahnevalo?

Aktivista Márton Gyekiczki prerušil Orbána, keď hovoril o svojom odpore voči prisťahovalectvu, rozbehol sa k pódiu, kde sedel Orbán, a hodil na premiéra papiere, ktoré vyzerali ako bankovky, informuje o tom agentúra AP.

"Za koľko ste predali krajinu? Za koľko ste predali krajinu, pán premiér?" Gyekiczki kričal, keď sa papiere rozleteli. "Zapredal sa Putinovi, zapredal sa Si Ťin-pchingovi!" - narážal na vedúcich predstaviteľov Ruska a Číny.

K narušeniu došlo v čase, keď mal Orbán v stredu vystúpiť v Európskom parlamente počas šesťmesačného rotujúceho predsedníctva Maďarska v bloku.

Jeho vláda je dlhodobo v rozpore s EÚ pre to, čo považuje za obmedzovanie demokratických práv, a čoraz častejšie sa mu dostáva kritika pre svoje blízke vzťahy s autokraciami, ako sú Rusko a Čína.

Kritika padla aj od von der Leyenovej

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu vystúpila kriticky na adresu maďarského premiéra.

Pripomenula, že ešte stále sú v EÚ lídri, ktorí za vojnový stav na Ukrajine neobviňujú agresora, teda Rusko, ale Ukrajincov. Pomohla si paralelou, keď položila otázku, či by títo lídri obvinili z diania v roku 1956 Maďarov, v roku 1968 občanov Československa či v roku 1990 Litovčanov za to, čo sa dialo na podnet Moskvy.

Boj za slobodu a mier

Von der Leyenová uviedla, že Ukrajinci bojujú za slobodou a je len jedna cesta na dosiahnutie mieru, a to je ďalej pomáhať Ukrajincom, ekonomicky, finančne aj vojensky. Upozornila, že minulý týždeň eurokomisia oznámila poskytnutie 35 miliárd eur ako makrofinančnú pôžičku, čo bude splatené z výnosov zo zmrazených ruských aktív.

"Budeme stáť pri Ukrajine počas tejto zimy a tak dlho, ako to bude potrebné," dodala šéfka eurokomisie.

V oblasti konkurencieschopnosti pripomenula správu Maria Draghiho a potrebu odstraňovať bariéry na jednotnom trhu, ktoré predstavujú aj čínske clá a opatrenia brániace európskym firmám pôsobiť cezhranične. Spomenula, že EÚ sa snaží budovať úniu úspor a investícií.

Zároveň však vníma to, že maďarská vláda ide opačným smerom a vzďaľuje sa  jednotnému trhu a to v dobe, kedy maďarský HDP na hlavu je už nižší ako v susedných krajinách.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok