Orbán radí, ako riešiť problém diplomaticky. Podľa neho Ukrajinci na bojisku nemôžu zvíťaziť, majú hľadať prímerie

Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok (8. októbra) na tlačovej konferencii v Európskom parlamente vyhlásil, že súčasný prístup Európskej únie k ruskej agresii na Ukrajine nie je úspešný.

Podľa neho by sa medzinárodné spoločenstvo malo snažiť donútiť obe strany k rokovaniam o prímerí.

Orbán, ktorý hovoril s novinármi pred svojím stredajším vystúpením na plenárnom zasadnutí EP, zopakoval, že Ukrajinci na bojisku nemôžu zvíťaziť.

Únia čelí najväčším výzvam a musí zmeniť prístup

Premiér pripomenul, že Maďarsko je v súčasnosti na druhom predsedníctve v Rade EÚ, pričom prvé sa konalo v roku 2011. Zdôraznil, že EÚ teraz čelí ešte väčším krízam, ako sú energetická kríza a vojna na Ukrajine. "Európa stráca konkurencieschopnosť a čelí doteraz najväčším výzvam," uviedol.

Orbán sa tiež odvolal na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý varoval, že EÚ môže "zomrieť", ak nezmení svoj prístup. Orbán vyjadril vieru v budúcnosť EÚ a uviedol, že chce, aby sa zmenila tak, aby prežila.

Kľúčovým krokom v tomto procese je zabezpečenie konkurencieschopnosti európskeho priemyslu a podpora agrárnej politiky ústretovejšej k poľnohospodárom.

Orbán: Migrácia sa musí riešiť mimo EÚ

V oblasti migrácie Orbán zopakoval, že migračná kríza z roku 2015 neskončila a navrhol, aby sa žiadosti migrantov o azyl vybavovali mimo EÚ. "Žiadame o azyl mimo únie a do EÚ by mali byť púšťaní len migranti s povolením," dodal. Tento postoj zdôvodnil aj šírením antisemitizmu, násilia na ženách a homofóbie.

Orbán taktiež kritizoval unijné inštitúcie a uviedol, že EÚ by mala viac počúvať silných, volených lídrov, než sa spoliehať na inštitúcie.

V kontexte vojenskej pomoci Ukrajine Orbán vyjadril želanie presvedčiť svojich európskych partnerov, aby zmenili stratégiu, pričom upozornil, že ak nemožno vyhrať na bojisku, musí prísť diplomacia.

V súvislosti s pokračujúcim ruským postupom na východe Ukrajiny Orbán zdôraznil, že cieľom Maďarska je prímerie, no nešpecifikoval, či by sa Ukrajina mala vzdať okupovaného územia.

Ak vyhrá Trump, buchne šampanské

Na otázku jedného novinára, čo sa stane v Bruseli, keď vyhrá americké prezidentské voľby Donald Trump, Orbán odpovedal, že on osobne otvorí šampanské.

O unijnom prístupe k transatlantickej spolupráci za novej americkej vlády sa však podľa Orbána bude diskutovať.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok