Aktivista prerušil konferenciu k predsedníctvu EÚ. Kričal na Orbána, že predal krajinu Putinovi

9.10.2024 14:15

Aktivista a mestský poslanec maďarskej opozičnej strany v utorok narušil tlačovú konferenciu vo francúzskom Štrasburgu, keď premiér Viktor Orbán prezentoval svoje plány na polročné predsedníctvo Maďarska v Európskej únii.

Orbán, aktivista
Foto: TASR/AP

Dekarbonizácia a menšia závislosť od Ruska

Von der Leyenová pripomenula aj úsilie o dekarbonizáciu, čo kráča ruka v ruke so znižovaním závislosti od ruských fosílnych palív, avšak s odkazom na Orbána dodala, že sú tu lídri, ktorí  trvajú na fosílnych palivách z Ruska a idú proti spoločnej deklarácii krajín EÚ z Versailles z roku 2022.

Šéfka EK sa dotkla aj témy migrácie, o ktorej hovoril aj Orbán, a uviedla, že je to európska výzva, ktorá si vyžaduje spoločnú reakciu. Aj preto bol prijatý nový pakt o migrácii a azyle, ktorý treba implementovať a EÚ sa zameriava na štáty s vonkajšími  hranicami Únie.

Zároveň dodala, že nechápe, prečo Orbánova vláda predčasne prepúšťa odsúdených pašerákov migrantov, čím "hádže problém za múry susedov". Poukázala na to, že maďarská vláda dáva pracovné povolenia pre ruských občanov bez dodatočných bezpečnostných previerok a kontrol a že nový vízový režim sa stáva bezpečnostným rizikom nielen pre Maďarsko, ale pre všetky členské štáty EÚ.

Čínska polícia v Maďarsku

Šéfka EK sa opýtala, prečo maďarská vláda dovoľuje čínskej polícii pôsobiť na jej území a či tým neotvára zadné dvierka pre pôsobenie zahraničných síl v Európe.

Von der Leyenová pripomenula, že Orbán v roku 2011, počas prvého predsedníctva v Rade EÚ, sľuboval, že bude kráčať v stopách revolucionárov z roku 1956 a že EÚ musí zostať zjednotená.

"To platilo vtedy aj dnes. Tak sa obraciam na maďarských občanov: sme  jednou rodinou. Vaša budúcnosť je našou budúcnosťou a 1O miliónov Maďarov má dobrú príležitosť túto budúcnosť vytvárať," odkázala v závere svojho vystúpenia.

Pozrite si archívnu reportáž z 3. októbra 2024 o tom, ako Európska komisia žaluje Maďarsko.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok