Čo vieme o kauze rapera Diddyho: Našli u neho tisíce fliaš lubrikantu, čelí obvineniam zo 120 zneužití, v hre je aj doživotie

Sean "Diddy" Combs čelí závažným obvineniam, ktoré mu postupne ničia kariéru. Ich súčasťou sú jeho kontroverzné príbehy o detstve poznačenom tragédiou, cez budovanie svojho hudobného impéria Bad Boy Entertainment, až po divoké večierky a údajné násilie.

Diddy, raper
Foto: TASR/AP

Diddy sa pohyboval na hranici medzi slávou a škandálom. V roku 2024 však všetko vyšlo na povrch. Zatkli ho a obvinili z obchodovania s ľuďmi, sexuálneho zneužívania a vydierania, píše o tom CNN Prima News.

Kto je Sean "Diddy" Combs

Narodil sa 4. novembra 1969 v Harleme v New Yorku, ale vyrastal na predmestí Mount Vernon. Jeho detstvo poznačila vražda otca Melvina Earla Combsa, ktorý zomrel, keď mal Sean len dva roky.

Podľa BBC ho zavraždili kvôli jeho väzbám na drogové podsvetie, najmä na narkobaróna Franka Lucasa, ktorého príbeh bol zobrazený vo filme Ridleyho Scotta Americký gangster.

Jeho mama Janice Combsová ho vychovávala sama. Pracovala ako modelka a asistentka učiteľa, aby im zabezpečila lepší život.

Mladý talent a ambície

Už od útleho veku vynikal a mal "neuveriteľnú energiou a ambície". Na strednej škole Mount Saint Michael Academy sa venoval športu, najmä futbalu, a dokonca vyhral divízny titul. Po strednej škole začal študovať obchod na prestížnej Howardovej univerzite vo Washingtone, D. C., kde sa stal známym organizovaním extravagantných večierkov.

V roku 1990 sa rozhodol ukončiť štúdium a naplno sa venovať hudbe. Jeho prvá veľká príležitosť prišla v Uptown Records, kde začal ako stážista. Vďaka svojmu odhodlaniu a obchodným zručnostiam rýchlo postúpil kariérne vyššie.

Začiatok škandálov

Kariéru amerického rapového magnáta od začiatku sprevádzali škandály. V roku 1991, keď pomáhal organizovať basketbalový zápas a koncert celebrít na City College of New York, sa do telocvične, ktorá mala kapacitu 2 730 miest, dostalo takmer 5 000 ľudí.

V následnej tlačenici zahynulo deväť ľudí a 29 ďalších bolo vážne zranených, pripomína Daily Beast. Vyšetrovanie odhalilo, že Diddy najal neskúsených bezpečnostných pracovníkov a organizačný tím nebol pripravený na taký veľký dav.

Raper tvrdil, že za bezpečnostné opatrenia na podujatí nie je zodpovedný, záležitosť sa nakoniec vyriešila mimosúdne.

Vlastná spoločnosť a rýchly vzostup

Po odchode z Uptown Records v roku 1993 sa Diddy rozhodol založiť vlastnú nahrávaciu spoločnosť Bad Boy Entertainment. To sa čoskoro stalo jedným z najvýznamnejších hip-hopových vydavateľstiev, ktoré okrem iného zohralo kľúčovú úlohu v kariére legendárneho rapera Christophera Wallacea, známeho ako Notorious B.I.G.

Mal jedny z najvyšších predajov a jeho spolupráca s Diddym pomohla definovať zvuk 90. rokov.

Spoločnosť Bad Boy Entertainment sa však nezameriavala len na hudbu. Svoje umelecké ambície vložil do miliónového biznisu, ktorý zahŕňal nielen hudbu, ale aj módne značky a ďalšie podnikateľské aktivity.

Záhadná vražda, ktorá poznačila Diddyho

Jeho život však poznačili aj tragické udalosti. Jednou z najhorších bola vražda rapera vystupujúceho pod pseudonymom Notorious B.I.G., ktorá dodnes nie je vyriešená. Bol zavraždený 9. marca 1997 v Los Angeles, len šesť mesiacov po smrti Tupaca Shakura, ďalšej hviezdy hip-hopovej scény. Obe vraždy súviseli s rastúcim napätím medzi východným a západným pobrežím USA.

Existujú špekulácie, že Diddy bol do oboch prípadov zapletený. Napríklad Eminem opakovane hovoril, že je zodpovedný za násilnú smrť oboch raperov, upozornil portál Variety.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok