Obete sexuálneho násilia už nemlčia. Rapový magnát má na krku viac než sto obvinení a pribúdajú ďalšie

3.10.2024 15:23

Rapového magnáta Seana „Diddyho“ Combsa plánuje za sexuálne zneužívanie, znásilnenie a ďalšie formy sexuálneho násilia zažalovať 120 ľudí. 25 zo žalujúcich bolo v čase zneužívania neplnoletých.

Sean Combs
Foto: TASR/AP

O prípade informovali viaceré médiá vrátane BBC.

Večierky ako zámienka pre zneužívanie

Obvinenia siahajú do obdobia v roku 1991 a zahŕňajú incidenty v New Yorku, Los Angeles a Miami. Právnik Tony Buzbee, ktorý zastupuje obete, uviedol, že ide o prípad, ktorý bude riešiť s maximálnou dôslednosťou a agresivitou.

Právnik informoval médiá, že celkový počet údajných obetí dosahuje až 120 osôb, z čoho polovicu tvoria ženy a druhú polovicu muži. Medzi zneužitými sú však aj obete, ktoré boli maloleté, pričom niektoré z nich mali v čase zneužívania len deväť rokov.

Tieto osoby tvrdia, že sa stali obeťami sexuálneho násilia počas večierkov, ktoré Combs organizoval, alebo v priestoroch jeho súkromných rezidencií a nahrávacích štúdií. Tieto večierky často usporadúval pri nejakej príležitosti - napríklad pri oslave vydania albumu, na Silvestra či Deň nezávislosti. 

Večierky sa podľa právnika konali na známych miestach, ako sú luxusné hotely a súkromné rezidencie, čo malo u obetí zvýšiť pocit bezpečia a dôvery. Niektorí zo žalobcov tvrdia, že ich raper znásilnil po tom, ako im ponúkol nápoj, ktorý ich mal omámiť. Podľa advokáta išlo o „modus operandi“, pri ktorom boli obetiam podávané omamné nápoje alebo drogy pred tým, než došlo k sexuálnemu útoku.

Maloleté obete a modus operandi

Medzi najvážnejšími obvineniami je prípad deväťročného chlapca, ktorý údajne zažil sexuálne zneužitie v nahrávacom štúdiu v New Yorku, kde ho Combs a jeho spoločníci mali napadnúť počas jeho snahy získať nahrávaciu zmluvu. Chlapec uviedol, že ho raper presvedčil, že sa stane hudobnou hviezdou, no najprv musel splniť jeho požiadavky.

Iný muž, ktorý bol v čase údajného zneužitia takisto maloletý, tvrdí, že Combs mu ponúkol kariérny postup pod podmienkou, že sa s ním stretne bez prítomnosti rodičov. Následne mal raper od chlapca požadovať orálny sex.

Combs odmieta obvinenia

Raper, producent a podnikateľ Sean „Diddy“ Combs všetky obvinenia kategoricky odmieta. Jeho právnička Erica Wolffová uviedla, že Combs sa teší na súd, kde sa chce očistiť od obvinení a preukázať svoju nevinu na základe dôkazov, nie špekulácií. Wolffová dodala, že obvinenia sú „nepravdivé a hanlivé“ a že Combs plánuje bojovať za svoje meno v rámci právneho procesu.

Combs však nečelí právnym problémom prvý raz. Minulý mesiac bol zatknutý kvôli obvineniam z vydierania a obchodovania so sexom. Momentálne sa nachádza vo federálnej väzbe, pretože mu bola zamietnutá možnosť prepustenia na kauciu.

Podľa newyorského štátneho zástupcu raper posledných 16 rokov viedol skupinu, ktorá zneužívala, vykorisťovala a nútila svoje obete k sexuálnemu predaju.

Každá žaloba bude podaná individuálne

Buzbee potvrdil, že žaloby obetí budú podané individuálne, pričom každá obeť bude zastúpená zvlášť, čo zaručuje, že každý prípad bude posúdený osobitne. Advokátska kancelária spolupracujúca s Buzbeem dostala v tejto súvislosti viac ako 3 000 telefonátov od osôb, ktoré mali byť zneužité.

Podľa právnika ide o odhalenie „najväčšieho tajomstva v zábavnom priemysle“. Myslí si, že o zneužívaní, ktorého sa Combs mal dopúšťať na svojich obetiach, sa dlhé roky mlčalo. „Múr mlčania bol teraz prelomený a obete majú konečne možnosť prehovoriť,“ dodal právnik. 

Podľa New York Times Combsovi za sprisahanie a vydieranie hrozí doživotie, za sexuálne vykorisťovanie minimálne 15 rokov a sprostredkovanie prostitúcie maximálne 10.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok