Vojna na Ukrajine zamiešala karty aj na trhu práce. Ruské zbrojárske závody hlásia akútny nedostatok odborníkov

dnes 05:45

Rusko pociťuje akútny nedostatok pracovných síl vo svojich zbrojárskych závodoch, ktoré hľadajú desaťtisíce nových pracovníkov. Vhodných ľudí je na trhu málo a nájsť odborníkov môže trvať mesiace, uvádza BBC News s tým, že výroba zbraní v Rusku prudko vzrástla kvôli vojne rozpútanej proti Ukrajine.

Moskva štátny smútok
Foto: TASR/AP

Ruská redakcia BBC spočítala, že od 15. augusta do 15. septembra bolo na najväčších ruských portáloch na vyhľadávanie práce zverejnených viac ako 90 000 pracovných ponúk od obranných spoločností. Ponúkané platy pre najžiadanejšie profesie dosahovali troj- a štvornásobok priemerných platov v regióne.

Nedostatok odborníkov

Najväčší dopyt je po inžinieroch, sústružníkoch a operátoroch CNC (počítačom riadených obrábacích strojov), ktorých obsluha si vyžaduje špecifické zručnosti. Takýchto odborníkov je na trhu nedostatok. Podniky vyrábajúce obrábacie stroje často hľadajú ľudí schopných pracovať so západnými zariadeniami, napríklad od spoločností Siemens alebo Heidenhain.

Začiatkom septembra si na portáli Avito hľadalo prácu približne 2 000 sústružníkov, pričom voľných pracovných miest (nielen v zbrojárskych závodoch) bolo viac ako 60 000. V prípade operátorov CNC bolo na každých 600 uchádzačov 18 600 voľných pracovných miest.

V mnohých prípadoch zverejnené pracovné ponuky visia na internete niekoľko týždňov alebo mesiacov bez ohľadu na lákavú výšku platu. Niektorí náboroví pracovníci ponúkajú potenciálnym zamestnancom, aby priviedli svojich priateľov s rovnakou odbornosťou za odmenu približne 10 000 rubľov (približne 95 eur).

Zapojiť treba každého záujemcu

Koncom augusta podpredsedníčka Obchodnej a priemyselnej komory Jelena Dybová pre televíziu NTV uviedla, že pre nedostatok pracovnej sily potrebnej na plnenie štátnych zákaziek je potrebné prilákať kuriérov a taxikárov na prácu v zbrojárskych závodoch.

„Len za posledný rok a pol bolo v obrannom sektore vytvorených 520 000 nových pracovných miest,“ povedal začiatkom tohto roka prezident Vladimir Putin. Podobný údaj uviedol aj podpredseda vlády Denis Manturov. V septembri Manturov pre denník Vedomosti povedal, že tento problém už prekonal svoj vrchol, ale nedostatok pracovných síl je stále citeľný. Počet zamestnancov vo vojensko-priemyselnom komplexe sa od minulého roka zvýšil o 600 000.

Najväčší deficit zamestnancov je v zbrojárstve

To nie je prekvapujúce. Rusko, ktorého vojská vo februári 2022 vtrhli na Ukrajinu, neustále potrebuje nové zbrane. Údaje o ich výrobe sú však utajované. Rast výroby možno sledovať len na základe príležitostných vyhlásení vládnych predstaviteľov.

V apríli tohto roku premiér Michail Mišustin oznámil, že výroba automobilov a obrnených vozidiel sa vlani strojnásobila, výroba úderných zbraní a munície vzrástla sedemnásobne a výroba komunikačných zariadení a zariadení na rádioelektronický boj sa zvýšila deväťnásobne.

Nedostatok pracovníkov v zbrojárskych závodoch je spôsobený tým, že Rusko celkovo pociťuje nedostatok pracovných síl. Na trhu práce je od 90. rokov nedostatok zamestnancov, časť existujúcej pracovnej sily odišla do vojny a časť utiekla do zahraničia z obavy pred mobilizáciou do boja.

Školenia a odborné kurzy

Znížil sa aj prílev migrantov. Príznakom nedostatku pracovníkov je, že tá istá továreň často ponúka niekoľko voľných pracovných miest v jednej profesii v rovnakom čase. Napríklad Kurganmašzavod, ktorý vyrába bojové vozidlá pechoty, hľadal k 4. septembru 78 nastavovačov strojov. Potrebuje aj 70 sústružníkov, za ktorých ponúka od 70 000 do 150 000 rubľov (približne 660 až 1415 eur).

Pre porovnanie, maximum pre strojníka-technológa je 100 000 rubľov (943 eur).

V niektorých prípadoch sa spoločnosti snažia vyriešiť problém školením špecialistov. Spoločnosť Tulamašzavod, ktorá vyrába pechotné a námorné zbrane, spustila kurzy pre robotnícke profesie, konkrétne pre operátorov CNC strojov. Závod Poljot v Ivanove, kde sa šijú padáky, ponúka školenie šičiek. Podniky tento rok ponúkli 1 100 miest pre učňov sústružníkov, brusičov, frézarky a zváračov, čo je takmer dvakrát viac ako vlani, uviedla expertka Natália Danina.

Alternatíva k vojenskej službe

Odborná príprava učňov nie je zďaleka jediným spôsobom, ako sa vyrovnať s nedostatkom ľudí. Známy je minimálne jeden prípad v Čeľabinsku, kde zamestnanci závodu na výrobu traktorov, odvedení do armády na ročnú povinnú službu, zostali v závode pracovať na plnení štátnych obranných zákaziek. Úrady chcú zrejme túto prax umožniť zákonom a v parlamente je návrh, aby sa povolanie brancov do práce v zbrojárskych závodoch povolilo ako alternatíva k vojenskej službe.

Jedným z najúčinnejších spôsobov riešenia tohto problému - aspoň v krátkodobom horizonte - je však prilákanie pracovníkov z iných regiónov do podnikových bytov; počet takýchto miest sa v prvej polovici tohto roka zvýšil o 460 500 vo všetkých odvetviach, uviedla Daninová. Záujemcom sa ponúka priemerný zárobok 152 000 rubľov, čo je o 30 % viac ako pred rokom.

Závody lákajú na vysoké platy

Najvyššie výplaty - od 200 000 rubľov mesačne (1888 eur) - sa ponúkajú sústružníkom a operátorom CNC strojov za prácu inde. Niekedy im stačí dochádzať do veľkého mesta alebo susedného regiónu. Dokonca aj vyučený sústružník môže v moskovskom podniku Energomaš zarobiť 50 000 - 80 000 rubľov (472 až 755 eur) čo sa rovná platu skúseného sústružníka v továrni na zbrane Kalašnikov v Iževsku.

Nováčikovia si musia zvyknúť na ťažkú prácu bez riadnych víkendov. Niektoré inzeráty počítajú s prácou šesť alebo sedem dní v týždni, v zmenách trvajúcich až 11 hodín. Ak sa vyskytne zriedkavý voľný deň, spoločnosť láka ľudí na prácu navyše dodatočnými bonusmi. Aj takéto nadčasy sú však v súlade so zákonom.

Nadčasy bez súhlasu zamestnanca

Podniky, ktoré pracujú na plnenie štátnych zákaziek v oblasti obrany, majú právo vyžadovať od pracovníkov každodennú prácu nadčas aj bez ich súhlasu. Pracovný čas nesmie presiahnuť len 12 hodín.

Pri podrobnom skúmaní ponúk je tiež zrejmé, že zbrojárske firmy neponúkajú pracovníkom vysoké odmeny za štandardných 40 hodín práce týždenne, ale za pracovné nasadenie, ktoré môže trvať nepretržite až 60 dní. V takom prípade dostanú 150 000 až 200 000 rubľov (472 až 1888 eur) mesačne v hotovosti.

Napriek zjavnej potrebe pracovných síl v zbrojárskych závodoch sa ponúkané platy nezvyšujú tak rýchlo ako v ruskej armáde.

Pozrite si reportáž o ruských útokoch na Ukrajinu zo 7. októbra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok