Z ulice rovno do zákopov: Moskva mobilizuje bezdomovcov, sľubuje im "nový život"

dnes 08:55

Niektorí to robia pre peniaze, iní pre krajinu. Iní jednoducho preto, že "nemajú nič iné na práci". Bezdomovci sa z rôznych príčin rozhodli podpísať zmluvy s ruskou armádou a vydať sa bojovať na ukrajinský front.

Vojaci
Foto: TASR/Michal Svítok

Deje sa tak v čase, keď sa Moskva snaží vyhnúť ďalšej vlne mobilizácie, ktorá je pre ňu mimoriadne citlivou záležitosťou aj kvôli ukrajinskému vpádu do Kurskej oblasti, informuje Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) na svojej webovej stránke.

Cielia na ľudí bez perspektívy

Podľa ruského ministerstva obrany podpísalo tento rok zmluvy s armádou približne 190 000 mužov. Rusko stanovilo priaznivé podmienky pre ľudí podozrivých z trestných činov alebo odsúdených zločincov, ktorí sa dobrovoľne hlásia do vojny. Na tento účel úrady aktívne vyhľadávajú nových vojakov v centrách pre bezdomovcov na Sibíri a Ďalekom východe.

V zahraničných a ruských nezávislých médiách sa už počas čiastočnej mobilizácie v septembri 2022 objavili správy o tom, že polícia a armáda sa zameriavajú na mužov v útulkoch pre bezdomovcov.

Vidina lepšieho života

Dobrovoľník v ubytovni na okraji Angarska, priemyselného mesta v Irkutskej oblasti, povedal, že minulý rok prakticky každý mesiac prichádzali náborári s letákmi, v ktorých vyzývali ľudí, aby podpísali zmluvu s armádou. „Samozrejme, že hlupákov lákali na peniaze,“ povedala o klientoch ubytovne.

Podľa letáku zverejneného na webovej stránke správy jednej z dedín v Irkutskej oblasti ponúka armáda zdravým dospelým mužom jednorazový náborový príspevok 400 000 rubľov (asi 3 900 eur) a mesačný plat 210 000 rubľov (2 000 eur) a ďalšie výhody. Vojaci majú nárok na ďalších 195 000 rubľov (1 900 eur) za predĺženie ročnej zmluvy.

Ak armáda zmluvu dodrží, možno ročne zarobiť 2,9 milióna rubľov (28 000 eur), čo je podľa ruského štatistického úradu viac ako 72-násobok priemernej mzdy v roku 2022. Okrem toho ponuka zahŕňa „možnosť vyriešiť problémy s bývaním“ a „isté zamestnanie po skončení zmluvy“.

Šance na prežitie sú nízke

Dvaja klienti centra pre bezdomovcov v Irkutskej oblasti uviedli, že podpísali zmluvu s armádou, pretože potrebovali peniaze „na vyriešenie problémov s bývaním“ po tom, ako ich manželky vyhodili z domu kvôli nadmernému pitiu. Povedali, že dúfajú, že prostredníctvom vojny získajú hypotéku a budú si môcť kúpiť vlastné bývanie.

Dobrovoľník z centra v Angarsku však hovorí, že bezdomovci, ktorí zvyčajne bojujú s nejakou závislosťou, „úplne nechápu, že sa zahrávajú so smrťou“. Hovorí, že si myslia, že je možné vrátiť sa z vojny. „A neuvedomujú si, že nikto sa nevrátil živý okrem chlapcov, ktorí podpísali šesťmesačné zmluvy hneď v roku 2022,“ povedala.

Tvrdé tresty a vysoké straty na životoch

Jeden z dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú bezdomovcom, povedal, že z 50 mužov, ktorí od leta 2022 zmizli z centra, často pravdepodobne do vojny, sa vrátili len dvaja, a obaja bez peňazí.

Dobrovoľník v inej ubytovni na okraji Angarska spomína, ako ich kontaktoval bývalý klient a povedal im, že on a jeden ďalší vojak sú jediní, ktorí prežili z ich jednotky 50 mužov. Povedal, že keď odmietol slúžiť, poslali ho za trest do jamy, improvizovaného väzenia pre vojakov v pivniciach alebo priehlbinách v zemi.

Vracajú sa do centier

Žiadny z dobrovoľníkov, s ktorými sa novinári RFE/RL rozprávali, nevedel o žiadnom prípade, že by bezdomovec po návrate z Ukrajiny viedol „normálny“ život alebo že by si za peniaze zarobené v boji zabezpečil nové bývanie.

Zakladateľ centra v Irkutsku vie o prípade bezdomovca, alkoholika, ktorý podpísal zmluvu v roku 2023, šesť mesiacov bojoval na Ukrajine, dostal vyznamenanie za záchranu života, ale nedávno sa vrátil do centra.

Vojna tohto muža „naozaj zmenila“, ale jeho životnú situáciu nezlepšila. „Veľa pil a peniaze, ktoré si priniesol z vojny, premrhal,“ povedal zakladateľ centra.

Dôvody na vstup do armády sa rôznia

Hoci rôzne mimovládne organizácie pomáhajú veteránom vrátiť sa do „civilného“ života, neexistujú žiadne programy zamerané na vojakov bez domova, ktorí sa vrátili z Ukrajiny.

Zakladateľ irkutského centra sa domnieva, že počas prvých dvoch rokov vojny bezdomovci často podpisovali zmluvy s armádou, aby si zlepšili svoje postavenie v spoločnosti.

Okrem toho, že chceli peniaze, niektorí chceli „brániť vlasť“ a iní išli do vojny, pretože im chýbal zmysel života, hovorí muž. Dodáva, že teraz chápu, že služba na Ukrajine nevedie k získaniu „nejakého osobitného rešpektu“.

Pavel Berezovský, starosta mesta Železnogorsk-Ilimskij v Irkutskej oblasti, vo videu zverejnenom v júli na Telegrame poprel, že by na Ukrajine bojovali nejakí bezdomovci z tohto regiónu. „Niektorí hovoria, že boli vo vojne, aby ich ostatní ľutovali,“ tvrdil.

Verbovali počas charitatívneho podujatia

Ďalej na severovýchode v Sašskej autonómnej republike úrady použili nábor do armády ako jedno z opatrení, aby dostali bezdomovcov z ulíc Jakutska, informoval denník SakhaDay.

Mesto bolo koncom júna dejiskom medzinárodného športového turnaja Deti Ázie. Na charitatívnom podujatí pre bezdomovcov a iných sociálne znevýhodnených ľudí vyzvala ombudsmanka Sachy Sardana Gurieva účastníkov, aby nasledovali príklad 19 bezdomovcov, ktorí podpísali zmluvu s armádou na vojnu na Ukrajine v roku 2023.

„Ste vlastenci,“ povedala podľa SakhaDay skupine mužov bez domova v máji na podujatí s názvom Zmeň svoj život. „Ako môžete odmietnuť pomoc svojej krajine, keď ju potrebuje?“ vyzvala ich.

Pozrite si archívnu reportáž o Putinovom vyjadrení k americkým voľbám z 8. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok