Putin sa vracia k overeným sovietskym metódam. Kremeľ pripravuje ruskú mládež na konflikt

15.9.2024 13:27

Kremeľ pracuje na tom, aby systematicky vštepoval deťom a mladistvým "vlastenecké" hodnoty kampaňami vedenými v štýle sovietskej propagandy.

rusko mládež vojaci
Foto: Profimedia

Snaží sa pripraviť ďalšiu generáciu na život utváraný konfliktom s Ukrajinou a Západom, píše server The Moscow Times, zakázaný ruskými úradmi.

"Potrebujeme bojovníkov, strelcov, členov úderných jednotiek, ktorí, až ich k tomu vyzve prezident, pobežia do armádnych odvodových centier, a nie na Verchnyj Lars," uviedol nemenovaný ruský vládny úradník v narážke na prechod na rusko-gruzínskych hraniciach.

Cez prechod utekali desaťtisíce Rusov

Cez tento prechod utekali desaťtisíce Rusov z krajiny po tom, čo Vladimir Putin na jeseň 2022 vyhlásil "čiastočnú" mobilizáciu do vojny proti Ukrajine.

"Nemáme sa za čo hanbiť," dodal úradník, ktorý kvôli osobnej bezpečnosti hovoril, podobne ako ďalší, pod podmienkou anonymity.

"Naša vlasť je v nebezpečenstve, ohrozuje ju Západ a Spojené štáty. Už nepotrebujeme hipsterov, raperov či milovníkov západnej kultúry. Od nich sú len priaznivci (zosnulého opozičného vodcu Alexeja) Navaľného," vyhlásil.

Získať si srdce a myslenie mladých ľudí sa stalo jednou z hlavných priorít Kremľa v domácej politike od roku 2000, keď sa Putin stal prvýkrát prezidentom.

V tom čase štát začal zakladať mládežnícke hnutia, presadzované kremeľskými predstaviteľmi, ako bol milovník západnej kultúry Vladislav Surkov či Vjačeslav Volodin.

Napriek všetkej snahe masových protivládnych protestov na prelome rokov 2011 a 2012, ako aj podpory Putinovho nepriateľa Navaľného medzi mládežou až do opozičnej smrti tento rok vo februári, svedčili o tom, že režim v získaní mladých pokolení neuspel.

Vpád na Ukrajinu obnovil úsilie

Ale vpád ruských vojsk na Ukrajinu pred dva a pol rokom obnovil úsilie o indoktrináciu mládeže.

Vo štvrtok bol Štátnej dume, dolnej komore ruského parlamentu, predložený návrh zákona o systematizácii v oblasti mládežníckej politiky. Zákon sa snaží "mladým ľuďom vštepiť ochotu plniť ich ústavnú povinnosť brániť vlasť".

V máji 2022, len tri mesiace po rozpútaní vojny, Putin spustil hnutie vytvorené po vzore sovietskeho pioniera. Na jeseň 2022 školy znovu zaviedli týždenný rituál vztyčovania vlajky a spev hymny.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok