Putin sa vracia k overeným sovietskym metódam. Kremeľ pripravuje ruskú mládež na konflikt

15.9.2024 13:27

Kremeľ pracuje na tom, aby systematicky vštepoval deťom a mladistvým "vlastenecké" hodnoty kampaňami vedenými v štýle sovietskej propagandy.

rusko mládež vojaci
Foto: Profimedia

Prezidentská kancelária podľa zdroja blízkeho Kremľa oprášila staré sovietske praktiky a podrobne ich preštudovala, najmä z obdobia stalinizmu a po ňom.

"Nemá zmysel znovu vynaliezať bicykel, keď už máme pred sebou príklad 30. rokov a konca Veľkej vlasteneckej vojny. Preberáme metódy našich otcov a dedov a pripravujeme mladé pokolenie," vyhlásil.

Kremeľ mení agentúru pre mládež

Kremeľ teraz mení federálnu agentúru pre mládež Rosmoloďož na ideologický orgán zodpovedný za zjednotenie všetkých iniciatív týkajúcich sa ideologickej výchovy mládeže, od škôlok po univerzity.

Podľa ruských médií má agentúra v budúcom roku dostať s novým vedením výrazne viac prostriedkov.

Hoci ruská ústava zakazuje zriaďovať štátnu ideológiu, Rosmoloďož má fungovať ako rameno štátnej propagandy.

Kým Putin doteraz vzdoroval výzvam svojich spolupracovníkov zakotviť v ústave štátnu ideológiu, opakovane vyhlasoval, že "vlastenectvo" je jedinou prijateľnou ideológiou v súčasnom Rusku.

Nová ideológia sa prejavuje na fronte

"Nová ruská ideológia sa prejavuje na fronte," vyhlásil vlani v decembri Valerij Fadejev, ktorého Putin vymenoval do čela svojej rady pre ľudské práva.

"Je tu zjavný jeden problém: Všetci, ktorí hlásali, že 'môžeme zopakovať víťazstvo vo svetovej vojne', všetci, ktorí sa počas mieru zaprisahali láskou k vlasti, niekam zmizli. Znamená to, že sa tento 'patriotizmus' ukázal byť nefunkčný a falošný," povedal exilový politológ Abbas Galljamov, ktorý býval autorom Putinových prejavov.

"Úrady sa rozhodli to napraviť a urobiť z abstraktného 'patriotizmu' niečo konkrétne, čo je schopné premeny na jednotky potravy pre delá," dodal.

Pozrite si aj reportáž z 10. septembra o útokoch na Moskovskú oblasť:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok