Za odmenu väzenie. Moskva čoraz častejšie posiela za mreže vedcov, v Rusku silnie hon na špiónov

dnes 05:45

Keď budete uvažovať o najnebezpečnejších zamestnaniach v Rusku, pravdepodobne vám na mysli nepríde vedec venujúci sa výskumu. Možno baník. Alebo potápač na ropných plošinách v Barentsovom mori.

Rusko Moskva vlajka
Foto: TASR/AP

Skrátka rovnaké druhy práce, aké sú nebezpečné všade inde, napísal spravodajský server The Wall Street Journal.

Špionománia

Ale počas posledných šiestich rokov bolo v Rusku zatknutých najmenej desať vedcov, z ktorých mnohí vykonávali výskum v oblasti vysokorýchlostnej aerodynamiky alebo hypersoniky. Niektorí z nich boli zatknutí kvôli podozreniu, že odovzdávali vedecké údaje konkurentom Moskvy. Posledný z nich bol odsúdený na 15 rokov väzenia. Niekoľko z nich bolo zadržaných po tom, ako sa so súhlasom ruského štátu podieľali na výskume s inými krajinami. Niektorí pracovali na projektoch súvisiacich s obranným sektorom. Iní sa podieľali na základných vedeckých štúdiách.

"V Rusku teraz beží špionománia, je to tak trochu mentalita obkľúčenej pevnosti," povedal Sergej Davidis, ktorý vedie program na podporu politických väzňov v ruskej ľudskoprávnej skupine Memorial, ktorá je držiteľkou Nobelovej ceny za mier. "Zo strany štátu panuje snaha o prehnanú bezpečnosť a prehnané obavy, aby nič neuniklo."

Ruská vedecká komunita sa teraz obáva, že každý, kto pracoval na technológii, ktorá by mohla byť použitá v hypersonických zbraniach, môže byť zatknutý a držaný vo väzbe niekoľko rokov, kým by mu hrozil súd za vlastizradu. Pre niektorých je teraz predstava pokračovať v súvisiacom výskume príliš riskantná, čo by mohlo zbrzdiť pokrok Moskvy práve vo chvíli, keď získala náskok pred Západom.

Hypersonické strely využívajú na Ukrajine

Hypersonické strely sú jedným z obľúbených projektov prezidenta Vladimira Putina a jednou z mála oblastí, v ktorej si Rusko môže nárokovať prvenstvo vo svete. Vďaka svojej rýchlosti - môžu sa pohybovať viac ako päťnásobnou rýchlosťou zvuku - môžu byť vypúšťané z veľkých vzdialeností a vyhnúť sa väčšine prostriedkov protivzdušnej obrany. Môžu niesť konvenčné alebo jadrové hlavice, môžu manévrovať a môžu rýchlo zasiahnuť cieľ, skôr ako sa nepriateľ stihne pripraviť alebo kým sa vôbec dozvie, že sa blíži.

USA žiadne podobné zbrane zatiaľ nenasadilo. Rusko aj Čína ich majú, a aj keď európske krajiny vyvíjajú hypersonické a nadzvukové zbrane, podľa odborníkov majú ešte ďaleko k dobiehaniu Moskvy a Pekingu.

Kremeľ pripustil, že superrýchle zbrane proti Ukrajine použije. Patrí medzi ne hypersonická strela 3M22 Zircon, ktorá podľa Moskvy dokáže letieť až deväťnásobnou rýchlosťou zvuku s najmenej 660-kilogramovou bojovou hlavicou, takže ruské bombardovanie menšieho suseda je smrtonosnejšie ako kedykoľvek predtým.

Ukrajina tvrdí, že sa jej podarilo zostreliť skoršie hypersonické zbrane, napríklad balistickú strelu Kinžal odpaľovanú zo vzduchu. Rusko však toto tvrdenie odmieta a zdá sa, že mieni pokračovať v práci na vývoji čoraz rýchlejších zbraní. Predstava, že by sa akékoľvek informácie týkajúce sa týchto rakiet mohli dostať na verejnosť, Putina podľa analytikov znepokojuje a bezprostredným cieľom zatýkania sú zrejme vedci, ktorí sa podieľali na ich konštrukcii.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok