Za odmenu väzenie. Moskva čoraz častejšie posiela za mreže vedcov, v Rusku silnie hon na špiónov

dnes 05:45

Keď budete uvažovať o najnebezpečnejších zamestnaniach v Rusku, pravdepodobne vám na mysli nepríde vedec venujúci sa výskumu. Možno baník. Alebo potápač na ropných plošinách v Barentsovom mori.

Rusko Moskva vlajka
Foto: TASR/AP

História sa opakuje

Od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 bolo zadržaných najmenej šesť vedcov, vrátane troch, ktorí pracovali v odbore aerodynamiky v Christianovičovom inštitúte teoretickej a aplikovanej mechaniky na Sibíri, ktorý je pobočkou Ruskej akadémie vied. To prispelo k obavám naprieč vedeckou komunitou, že v Putinovom Rusku môže byť to, čo viete, rovnako nebezpečné ako to, čo s tým robíte.

Podobnú situáciu nezažíva Rusko prvýkrát. Za sovietskej éry bolo v 30. rokoch 20. storočia počas hrôzovlády Jozefa Stalina neprávom stíhaných niekoľko vedcov, vrátane Sergeja Koroljova, ktorý sa stal jedným z prvých priekopníkov kozmického programu Sovietskeho zväzu, a jeho kolegu, raketového inžiniera Valentina Gluška. Alexej Tupolev, medzinárodne uznávaný ako jeden z popredných svetových leteckých konštruktérov, bol tiež zatknutý na základe obvinení z protištátnej činnosti.

Nová vlna zatýkania začala po tom, ako Putin v roku 2018 vystúpil s prejavom vo Federálnom zhromaždení, kde prvýkrát predstavil hypersonické jadrové zbrane, ktoré sú podľa neho schopné preniknúť americkou protiraketovou obranou, a použil na to digitálne animácie.

Niektorí analytici naznačujú, že za zatýkaním vedcov môže stáť aj túžba po istej teatrálnosti, ktorá pomáha podporiť myšlienku, že Rusko dosiahlo významný technologický náskok.

Zatkli troch vedcov

Počet zadržaných ale zároveň vypovedá o rastúcej paranoii v Kremli, ako tento pokrok zabezpečiť. Väčšina zatknutých vedcov sú starší akademici, ktorí majú za sebou vynikajúcu kariéru. Pracovali pre prestížne ruské inštitúcie, boli spoluautormi prác o aerodynamike so zahraničnými kolegami a zúčastnili sa zahraničných konferencií - a ani sa nemuseli priamo podieľať na vývoji zbraňových aplikácií novej technológie.

Patrí medzi nich 58-ročný Alexander Šipljuk, popredný odborník v oblasti vysokorýchlostnej aerodynamiky, ktorý bol minulý mesiac odsúdený na 15 rokov väzenia. V máji bol 78-ročný Anatolij Maslov, špecialista na vysokorýchlostnú aerodynamiku, odsúdený na 14 rokov väzenia na základe obvinení z velezrady po tom, čo ho prokuratúra obvinila zo zdieľania prísne tajných informácií súvisiacich s ruským výskumom hypersoniky s Nemeckom.

O mesiac skôr bol 76-ročný Alexander Kuranov, významný fyzik, ktorý sa zaoberal výskumom hypersonického pohonu, odsúdený za vlastizradu, pretože "odovzdával údaje z vedeckého výskumu zahraničným špeciálnym službám", uviedla ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na svoje zdroje. Bol odsúdený na sedem rokov väzenia.

Presné podrobnosti ich údajných zločinov neboli zverejnené a prípady vlastizrady sa v Rusku súdia za zatvorenými dverami. V súdnych spisoch nie sú zverejňované žiadne informácie, pretože sa vraj týkajú štátneho tajomstva, hoci niektorí z vedcov akékoľvek pochybenia popreli.

"Zadržaní sú vedci, ktorí vykonávajú základný výskum," povedal Jevgenij Smirnov, právnik, ktorý zastupoval troch obvinených vedcov - dvaja z nich po zadržaní zomreli. "Nevedia, že ich výskum mal zbrojný potenciál, nikdy nevyvíjali rakety. Ale áno, ich výskum sa dá aplikovať na hypersoniku."

Zatknutia prichádzajú v čase, keď vláda zaviedla prísne obmedzenia toho, čo môžu Rusi hovoriť a robiť, predovšetkým potom od začiatku vojny na Ukrajine. Úrady čoraz častejšie používajú zákony o vlastizrade a špionáži, aby sa zamerali na kritikov a potlačili disent.

Medzinárodná spolupráca sa obrátila proti nim

V prvých rokoch Putinovho prezidentstva, ktoré sa začalo v roku 2000, sa ruskí vedci zúčastnili mnohých medzinárodných projektov. V rokoch 2008-2012, keď bol Putin premiérom, podpísal dohodu s viacerými krajinami, vrátane USA, Austrálie, Nového Zélandu a európskych štátov, o účasti na globálnom projekte zameranom na štúdium základných vysokorýchlostných javov. Ruské vedecké ústavy sa ho museli zúčastniť.

Teraz sa táto spolupráca obrátila proti vedcom, ktorí v súvislosti s týmto projektom podnikali medzinárodné cesty a spísali vedecké štúdie. A ruská Federálna bezpečnostná služba skúma, "ktorí vedci môžu byť uväznení", uviedol Smirnov.

Na internete sa objavil vzápätí zmazaný otvorený list na podporu troch zatknutých vedcov z inštitútu teoretickej a aplikovanej mechaniky. Ich kolegovia ich v ňom chválili ako mužov, ktorí "vždy boli lojálni voči záujmom krajiny".

"Ale teraz sme svedkami toho, že sa akýkoľvek článok alebo správa môže stať dôvodom pre obvinenie z vlastizrady. Z toho, za čo sme dnes oceňovaní a dávaní ako príklad ostatným, sa zajtra môže stať príčina trestného stíhania," uviedli vedci v liste.

Pozrite si reportáž z 13. septembra o údajnej špionáži v Rusku:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok