Putin sa pripravuje na zimu útokmi na jadrové elektrárne, povedal Zelenskyj. Varuje pred pohromou

včera 16:35 , Aktualizované: včera 21:19

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu v rozprave na Valnom zhromaždení OSN varoval pred možnou jadrovou pohromou na Ukrajine a obvinil Rusko z plánovania útokov na ukrajinské jadrové elektrárne.

Uviedol, že informácie o možných plánoch ruského prezidenta Vladimira Putina nedávno dostal od spravodajských zložiek svojej krajiny.

Útoky na elektrárne pred zimou

"Rusko zničilo všetky naše tepelné elektrárne a veľkú časť kapacít vodných elektrární. Takto sa Putin pripravuje na zimu. Dúfa, že bude môcť týrať milióny Ukrajincov," povedal Zelenskyj. Poznamenal, že od tajných služieb nedávno dostal ďalšie "alarmujúce hlásenie".

"Zdá sa, že Putin plánuje útoky na naše jadrové elektrárne a ich infraštruktúru v snahe odpojiť ich z rozvodnej siete," uviedol bez toho, aby poskytol podrobnosti.

Hrozí jadrová pohroma?

Zelenskyj vyhlásil, že niečo také medzinárodné spoločenstvo nesmie dopustiť. "Ak spôsobí Rusko jadrovú pohromu v jednej z našich elektrární, radiácia nebude rešpektovať štátne hranice. Rôzne krajiny by mohli pocítiť zničujúce následky," varoval.

Zelenskyj sa na návšteve v Spojených štátoch snaží ďalej budovať podporu pre svoju krajinu, ktorá sa ruskej agresii bráni už viac ako dva a pol roka. Konkrétne sa usiluje o súhlas USA s možnosťou využívať západné zbrane na útoky na ciele v ruskom štýle. Zároveň ďalej presadzuje svoj "mierový vzorec", ktorý počíta s obnovením územnej celistvosti Ukrajiny a o ktorého častiach sa na jar rokovalo na summite vo Švajčiarsku.

"Keď niekto navrhuje alternatívy, polovičaté plány urovnania (konfliktu)", podľa Zelenského tým ignoruje záujmy Ukrajincov a tiež dáva Putinovi "politický priestor" pre pokračovanie vojny. Konkrétne ukrajinský prezident spomenul iniciatívu Číny a Brazílie, pričom spochybnil, že by týmto dvom krajinám na Ukrajine záležalo.

Alternatívne pokusy o mier

Zelenskyj chce pred akýmkoľvek vyjednávaním s Ruskom zjednotiť čo najviac krajín za spoločnú vyjednávaciu pozíciu. V čase, keď podľa agentúry AP čelí rastúcemu tlaku západných partnerov a tiež niektorých Ukrajincov, aby rokoval o prímerí, vyhlásil na pôde OSN, že k jeho stratégii neexistuje alternatíva.

"Akékoľvek paralelné alebo alternatívne pokusy usilovať sa o mier sú vlastne snahou dosiahnuť upokojenie namiesto skončenia vojny," povedal.

Rusko zatiaľ v rozprave na každoročnom stretnutí prezidentov a šéfov vlád z celého sveta nevystúpilo. Prezident Putin sa Valného zhromaždenia nezúčastňuje a pri prejave Zelenského v rokovacej sále jeho krajinu zastupovali len verejnosti neznámi ruskí diplomati. V sobotu má za Rusko vystúpiť minister zahraničia Sergej Lavrov.

Zelenskyj po vystúpení mieri do Washingtonu, kde sa vo štvrtok stretne s americkým prezidentom Joom Bidenom, viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a tiež so členmi Kongresu.

Pozrite si živý vstup redaktora ta3 Tomáša Verníčka:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok