Rusko treba k mieru donútiť, vyhlásil na Bezpečnostnej rade OSN Zelenskyj. Kritizoval aj spojencov Moskvy

včera 22:46

Rusko je potrebné donútiť k mieru, vojnu proti Ukrajine nemožno urovnať len rozhovormi, povedal dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, keď vystúpil na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN.

zelenskyj na osn.jpg
Foto: TASR/AP/Seth Wenig

Informovala o tom agentúra Reuters. Čínsky predstaviteľ sa na rokovaní ohradil proti obvineniu spojencov Kyjeva, že Peking podporuje ruské ťaženie.

"(Ruský prezident Vladimir) Putin porušil toľko medzinárodných noriem a pravidiel, že sa sám nezastaví. Rusko môže byť k mieru jedine donútené a to je presne to, čo je potrebné, donútiť Rusko k mieru," povedal Zelenskyj.

Zasadnutie BR OSN konané súčasne s debatou svetových lídrov na Valnom zhromaždení OSN bolo podľa denníka The New York Times zvolané na poslednú chvíľu po tom, ako sa Ukrajina sťažovala, že ruskú agresiu zatieňuje vývoj na Blízkom východe.

Zelenskyj po stredajšom vystúpení v rozprave zamieri do Washingtonu, kde sa bude usilovať o súhlas americkej vlády s používaním západných zbraní na útoky hlboko na ruskom území. Taktiež sa tu chystá prezentovať svoj "plán víťazstva", ktorý ale podľa dnešnej správy agentúry Bloomberg nevytvára medzi západnými činiteľmi očakávania akéhokoľvek prelomu.

Obvinil Irán, KĽDR aj Čínu

Na rokovaní Bezpečnostnej rady dnes Zelenskyj hovoril aj o vojenskej podpore, ktorú podľa Ukrajiny a jej spojencov dostáva Moskva od Iránu a Severnej Kórey. Tento bod spomenul tiež americký minister zahraničia Antony Blinken, podľa ktorého by medzinárodné spoločenstvo malo tento postup odsúdiť, napísala agentúra AFP.

USA a ďalší spojenci Kyjeva obviňujú z podpory ruskej armády tiež Čínu, ktorá tieto tvrdenia odmieta. "Čína nebola pri začiatku ukrajinskej krízy a ani sa jej nezúčastňuje. Čína sa vždy držala na strane mieru," povedal dnes čínsky minister zahraničia Wang I.

Peking odmietol kritizovať ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá vypukla vo februári 2022 a stal sa kľúčovým ekonomickým partnerom Moskvy ako hlavný odberateľ ruskej ropy a plynu alebo dodávateľ elektroniky a ďalšieho tovaru.

Pozrite si reportáž z Valného zhromaždenia OSN, kde je za ta3 redaktor Tomáš Verníček:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok