Zelenskyj na návšteve muničných skladov v USA: Vaša práca zachraňuje ukrajinské životy

dnes 09:27 , Aktualizované: dnes 11:36

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rámci svojej návštevy v Spojených štátoch zavítal v nedeľu (22. 9.) do závodu na výrobu munície v meste Scranton v štáte Pensylvánia, kde sa vyrábajú náboje pre Ukrajinu, informovala britská stanica BBC.

Podľa webovej stránky prezidenta Ukrajiny na stretnutí s pracovníkmi a vedením závodu Zelenskyj poznamenal, že v tomto a ďalších vojensko-priemyselných podnikoch Spojené štáty už niekoľkokrát zvýšili výrobu a naďalej zvyšujú kapacitu.

Poďakoval sa za záchranu životov

Závod v Scrantone vyrába okrem iných typov munície aj kovové komponenty pre 155 mm delostrelecké granáty a mínometné náboje. Zamestnaných je tam 400 ľudí a Zelenskyj podľa vlastných slov cítil potrebu poďakovať sa im za ich prácu, ktorá znamená aj "záchranu miliónov Ukrajincov", a za pomoc pri odolávaní invázii rozpútanej ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Zelenskyj sa v Spojených štátoch zúčastní na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Očakáva sa tiež, že prezidentovi USA Joeovi Bidenovi predstaví svoj "plán víťazstva" - stratégiu pre vojnu s Ruskom. Predpokladá sa i stretnutie s oboma hlavnými kandidátmi prezidentských volieb - demokratkou Kamalou Harrisovou a republikánom Donaldom Trumpom.

Zelenského účasť na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN sa časovo zhoduje s úsilím USA pripraviť balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 375 miliónov dolárov, čím sa preruší niekoľko mesiacov trvajúci trend menších balíkov pre vojenské operácie Kyjeva.

Pozrite si archívnu reportáž o novom šéfovi ukrajinskej diplomacie z 5. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok