Dolinková kritizovala Kotlára za nevedecké názory. Rezort zdravotníctva nechce zastaviť očkovanie mRNA vakcínami

ta3/Anna Kopčanová
dnes 10:49

Ministerka Zuzana Dolinková minulý piatok kritizovala Petra Kotlára, že šíri nevedecké názory o covide, v pondelok jej ministerstvo vyhlásilo, že nevidí dôvod, prečo by sa malo zastaviť očkovanie mRNA vakcínami. Informoval o tom denník SME.

Zuzana Dolinková
Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková zo strany Hlas, ktorá v piatok oznámila svoju demisiu, spochybnila jeden z hlavných záverov správy splnomocnenca vlády na prešetrenie pandémie Petra Kotlára. Predstavil ju minulý týždeň.

Za Dolinkovú sa ešte v piatok postavil minister školstva a bývalý šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Žiadal, aby Kotlár okamžite zložil funkciu.

Proti uvedenému splnomocnencovi sa od minulého týždňa vyhraňujú aj viaceré odborné lekárske organizácie. Tie takisto odmietajú zastavenie očkovania mRNA vakcínami na Slovensku.

Najznámejšou a na Slovensku najpoužívanejšou mRNA vakcínou proti covidu počas pandémie bola Comirnaty od americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNTech.

Ministerka však môže počítať aj s podporou prezidenta Petra Pellegriniho, svojho bývalého straníckeho šéfa. Minulý týždeň v rozhovore pre TA3 tiež Kotlára kritizoval.

Dolinková sa má v utorok stretnúť s prezidentom a majú diskutovať o jej avizovanej demisii. Pellegrini už skôr vyjadril, že ak za ministerku nebude plnohodnotná náhrada, jej odchod neuzná. V prípade jej nástupcu sa najčastejšie skloňuje meno štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Kamila Šaška.

Kotlára nepodporovala

Dolinková nikdy verejne nevyslovila vysokú mienku o Kotlárovi. Keď odporoval aktualizácii zdravotníckych predpisov WHO, označila ho za prísediaceho.

Daný poslanec však presadil, že sa Slovensko od svetových predpisov dištancovalo. Podľa portálu SME to svedčí o slabej autorite ministerky, ktorá svoje výhrady proti Kotlárovi naplno prejavila až po tom, ako oznámila, že končí.

Ministerstvo dalo jasné stanovisko

Ministerstvo zdravotníctva odkázalo, že nevidí dôvod prehodnotiť súčasný stav aktívnej imunizácie proti Covidu-19 pomocou mRNA vakcín. Pripomenulo, že ich schválila Európska komisia s odvolaním sa na odporúčania Európskej liekovej agentúry.

Úrad verejného zdravotníctva minulý týždeň uviedol, že odporúča očkovanie vakcínami, ktoré schválila EMA. Ešte v marci hlavná hygienička Tatiana Červeňová povedala, že nebude mať problém odborne oponovať Kotlárovi.

Univerzitná nemocnica Bratislava označila slová splnomocnenca priamo za „návrat do tmárstva“. Jej šéf Alexander Mayer uviedol, že „výroky Petra Kotlára nemajú oporu v žiadnych vedeckých poznatkoch, predstavujú iba akýsi zhluk nezmyselných tvrdení a hoaxov, ktoré, žiaľ, môžu u niektorých ľudí vyvolať pochybnosti o overených medicínskych postupoch liečby ochorenia covidu či o benefitoch očkovania“.

Nemocnica Kotlárovi pripomenula, že počas pandémie, o ktorej on tvrdí, že na Slovensku nebola, „zomierali aj naši zdravotníci, keď sa niektorí nakazili pri výkone svojej práce“.

Splnomocnencovo odporúčanie, aby sa na Slovensku neočkovalo mRNA vakcínami a aby neprijalo pandemickú zmluvu WHO, môže kabinet Roberta Fica zo strany Smer zobrať na vedomie, a tak by mohlo ísť dostratena.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok