Dolinková kritizovala Kotlára za nevedecké názory. Rezort zdravotníctva nechce zastaviť očkovanie mRNA vakcínami

ta3/Anna Kopčanová
včera 10:49

Ministerka Zuzana Dolinková minulý piatok kritizovala Petra Kotlára, že šíri nevedecké názory o covide, v pondelok jej ministerstvo vyhlásilo, že nevidí dôvod, prečo by sa malo zastaviť očkovanie mRNA vakcínami. Informoval o tom denník SME.

Zuzana Dolinková
Foto: TASR/Martin Baumann

Rozhodnutie nie je len na vláde

Aby sa skutočne zastavilo očkovanie mRNA vakcínami, museli by sa zhodnúť vláda, rezort zdravotníctva, hygienici aj pandemická komisia vlády. Aktuálne sa to javí ako vysoko nepravdepodobné, rozhodujúci je hlas ministerstva.

Členmi pandemickej komisie sú zasa infektológovia, imunológovia a epidemiológovia.

Zástupcovia ministerstva v reakcii na odporúčanie Kotlára, aby Slovensko odmietlo pandemickú zmluvu napísali, že „pri rozhodovaní o dokumentoch WHO sa komisia opiera o názory odbornej aj zdravotnej verejnosti“.

V nedeľu hlava štátu povedala „táto vláda sľubovala, že sa bude ľuďom lepšie žiť. Ale ak budem riešiť také správy od pána Kotlára, keď sa ako jediná krajina na svete vzďaľujeme od WHO, čo si nedovolil ani Kim Čong-un, tak to nebude dobrý smer“.

Hlas mlčí

Hoci proti názorom a konaniu splnomocnenca vystupujú dvaja podpredsedovia Hlasu, Dolinková aj Drucker, zvyšok strany mlčí.

Bývalý minister zdravotníctva za Smer, dnes podpredseda Hlasu Richard Raši neodpovedal na otázku, či sa aj on bude aktívne stavať za to, aby Kotlár skončil.

Postoj Hlasu, ktorý na základe koaličnej zmluvy ovládol ministerstvo zdravotníctva, je pritom politicky kľúčový. Ak mlčí, nie je jasné, či si Kotlár ako splnomocnenec ďalej nebude robiť, čo sa mu zachce.

Splnomocnenec má silného zástancu v premiérovi Ficovi, ktorý uviedol, že má jeho politickú podporu pri vzdore proti predpisom WHO. „Ja nie som lekár, ale všetci viete, že som osobne dôsledne odmietal očkovanie proti covidu experimentálnymi vakcínami,“ uviedol.

V koalícii, kde majú Smer a strana SNS väčšinu, zostáva Hlas osamotený.

Pozrite si reportáž zo 7. októbra 2024 o demisii ministerky Dolinkovej.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok