Otázky a odpovede: Čo všetko by ste mali vedieť o očkovaní? Užitočné informácie a rady odborníkov (+anketa)

Odpovede na najčastejšie otázky o skladovaní vakcín, príprave na očkovanie aj reakciách, ktoré môžu očkovanie sprevádzať.

Dve nemocnice spustia očkovanie vakcínou Novavax, postupne sa pridajú aj ostatné
Foto: TASR/Jakub Kotian

Čo robiť a nerobiť pred očkovaním

Pred očkovaním nie je potrebné dodržiavať žiadny špeciálny režim, dôležité je, aby bol v súlade so zdravou životosprávou. To znamená, že deň-dva pred očkovaním je potrebné dostatočne spať, primerane jesť, dodržiavať pitný režim a neužívať alkohol ani iné návykové látky.

Po očkovaní môže byť lekárom nariadený špeciálny režim, a to v závislosti od očkovacej látky aj od veku a zdravotného stavu očkovaného. Zvyčajne sa po vykonaní očkovanie čaká v čakárni u lekára niekoľko desiatok minút pre prípad, že by sa prejavili akútne vedľajšie účinky, prípadne alergia na niektorú zložku očkovacej látky.

Nasledujúcich 24 hodín sa neodporúča zvýšená fyzická aktivita (šport, cestovanie, rehabilitácia a podobne).

Je reakcia na vakcínu v poriadku?

Na každú vakcínu telo reaguje inak a zároveň sú reakcie individuálne. Platí však, že kým bola vakcína schválená na používanie, prešla veľkými klinickými testami, na základe ktorých sa zistilo, ako môže prebiehať stav po očkovaní. Teda či miesto vpichu opuchne, či bude bolestivé, svrbivé, či sa vyskytne teplota a ak áno, aká vysoká.

O všetkých prejavoch informuje lekár pacienta pred samotným očkovaním. Poučí ho, či treba miesto vpichu chladiť alebo sa oň netreba nijako starať.

Bežnými prejavmi po očkovaní býva začervenanie a opuch v mieste vpichu, istá miera bolesti a únavy.

Ak pretrváva vysoká teplota, ktorá sa nedá zmierniť, očkovaný má kŕče, hnačku, zvracia, je výrazne apatický alebo má poruchu v hybnosti končatín, treba okamžite kontaktovať lekára alebo rýchlu zdravotnú službu.

Koľko to bude stáť?

Preventívne očkovanie proti chrípke poskytujú zdravotné poisťovne bezplatne, pre deti je k dispozícii bezbolestná a bezihlová vakcína v spreji.

Aj očkovanie proti Covid-19 je hradené zo zdravotného poistenia.

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde si vyžaduje tri dávky vakcíny. Toto očkovanie je dobrovoľné a pacient si ho hradí sám, resp. niekedy poisťovňa prepláca jednu dávku. Preto odporúčame informovať sa u svojho ošetrujúceho lekára alebo vo vašej poisťovni. Jedna vakcína stojí približne 15 až 35 eur v závislosti od vakcíny a výrobcu.

Pneumokoky sú najčastejšou príčinou množstva bežných bakteriálnych infekcií, ktoré sú čoraz ťažšie liečiteľné antibiotikami, keďže tieto baktérie sa voči nim stávajú rezistentné (odolné). Deti sa proti pneumokokom očkujú povinne a toto očkovanie hradí zdravotná poisťovňa. Preočkovanie dospelých si pacient platí sám, poisťovňa naň môže prispieť, ak to má vo svojom programe. 

Pozrite si reportáž z 19. septembra 2024 o novších vakcínach proti covidu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok