Očkovanie proti covidu prekonalo všetky očakávania. Fungovalo ešte lepšie, ako vedci predpokladali

17.8.2024 13:12

Očkovanie proti koronavírusu SARS-CoV-2 fungovalo ešte lepšie, ako sa pôvodne predpokladalo. V 34 z 54 európskych krajín a regiónov znížilo úmrtnosť na ochorenie COVID-19 o 59 percent.

Zaevidovali tisíce prípadov podozrení na nežiaduce účinky vakcín. Väčšina však nie je závažná
Foto: TASR/AP (ilustračné)

To je výsledok prvej retrospektívnej štúdie so skutočnými údajmi, ktorú tento mesiac uverejnil lekársky časopis Lancet Respiratory Medicine. Informoval o tom portál orf.at.

Do marca 2023 zaznamenalo 54 krajín európskeho regiónu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v súvislosti s ochorením COVID-19 celkovo približne 2,2 milióna úmrtí. Súčasná štúdia vychádzala z údajov od decembra 2020, keď boli vakcíny prvýkrát dostupné, do marca 2023.

Výsledky jasne hovoria v prospech očkovania

Keďže neboli k dispozícii úplné údaje zo všetkých krajín a regiónov, analýza sa týka 34 z celkovo 54 krajín a regiónov. Výsledky podľa autorov jasne hovoria v prospech pravidelného očkovania proti COVID-19.

"Od decembra 2020 do marca 2023 vakcíny proti ochoreniu COVID-19 znížili počet úmrtí v 34 z 54 krajín a regiónov zahrnutých do analýzy celkovo o 59 percent (rozpätie: -17 až -82 percent). To znamenalo záchranu približne 1,6 milióna životov (rozpätie: 1,5 až 1,7 milióna) vo vekovej skupine nad 25 rokov," uvádza sa v štúdii.

Z osôb, ktoré očkovanie zachránilo pred smrťou na COVID-19, bolo 96 percent starších ako 60 rokov, 52 percent bolo starších ako 80 rokov.

"Prvé posilňovacie očkovanie zachránilo 51 percent životov. Z toho na obdobie variantu omikron pripadlo 60 percent," pokračovali odborníci. To podľa nich len zdôrazňuje dôležitosť aktualizácie očkovania pre tých, ktorí sú najviac ohrození.

Štúdiu financovalo americké štátne Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Zachránilo približne 1,4 milióna životov

V polovici januára tohto roka WHO odhadla, že očkovanie zachránilo približne 1,4 milióna životov v jej celom európskom regióne a úmrtnosť na COVID-19 sa vďaka tomu znížila o 57 percent.

Údaje z novej štúdie naproti tomu hovoria o 1,6 milióna zachránených životov len pre časť európskeho regiónu WHO a o účinku očkovania z hľadiska úmrtnosti v priemere na úrovni 59 percent.

Pozrite si aj archívnu reportáž zo 7. januára o ekonomickom význame očkovania:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok