Otázky a odpovede: Čo všetko by ste mali vedieť o očkovaní? Užitočné informácie a rady odborníkov (+anketa)

Odpovede na najčastejšie otázky o skladovaní vakcín, príprave na očkovanie aj reakciách, ktoré môžu očkovanie sprevádzať.

Dve nemocnice spustia očkovanie vakcínou Novavax, postupne sa pridajú aj ostatné
Foto: TASR/Jakub Kotian

Záujem o vakcíny rastie

Podľa PR agentúry Trumpeter lekárne zaznamenávajú rastúci záujem o očkovacie látky, ktoré majú ľudí v nadchádzajúcej sezóne ochrániť pred ochorením alebo vážnym priebehom chrípky a Covidu-19. Na jeseň je vhodný čas aj na očkovanie proti kliešťovej encefalitíde (zápalu mozgových blán) a pneumokokom. 

Očkovanie proti infekčným ochoreniam, ktoré majú sezónu prevažne od jesene do jari, nie je povinné, ale odporúča sa ľudom s rizikovým zdravotným stavom alebo tým, ktorí sú riziku nákazy vystavení kvôli svojej práci. Lekári a virológovia preto odporúčajú očkovanie deťom, seniorom a dospelým s vážnou chronickou chorobou (napríklad cukrovka) a rovnako tak ľuďom pracujúcim medzi väčším počtom ľudí (v zdravotníctve, nákupných centrách, vzdelávacích inštitúciách, verejnej doprave a pod.).

Kto rozhoduje o očkovaní?

Očkovaciu látku predpisuje ošetrujúci lekár a na očkovanie si ju pacient prinesie v dohodnutom termíne. Lekár rozhoduje o tom, či je zdravotný stav pacienta vhodný na očkovanie.

„Všetky na Slovensku dostupné vakcíny sú bezpečné a účinné. Odporúča sa počkať, pokiaľ je človek akútne chorý a má oslabenú imunitu aktuálne prebiehajúcim ochorením, alebo krátko po ňom. Očkujú sa ľudia na to zdravotne spôsobilí, čo lekár tesne pred podaním vakcíny vždy musí preveriť,“ vysvetlila farmaceutka Kristína Malíková.

Anketa

Plánujete sa dať zaočkovať proti chrípke alebo Covidu-19?

Celkovo hlasov: 27

Skladovanie vakcíny

Ak ste dostali recept na vakcínu a termín očkovania máte inokedy, treba ju skladovať podľa odporúčaní. Tie by mal uviesť farmaceut v lekárni a rovnako tak sú uvedené v príbalovom letáku vakcíny.

„V zásade platí, že najdôležitejšia je teplota. Väčšinu očkovacích látok je potrebné skladovať pri chladničkovej teplote, čo znamená 2 až 8 stupňov. Taktiež je vhodné uchovávať ich v tme. Ak je porušený režim skladovania vakcín, môže to viesť k rôznym nežiadúcim účinkom spôsobených vakcináciou,“ pokračuje K. Malíková.

Imobilní alebo ťažko chorí pacienti, ktorí patria do rizikovej skupiny a preto by mali byť zaočkovaní proti chrípke, pneumokokovej infekcii aj proti Covidu-19, si môžu nechať vakcínu doručiť až domov, kde im ju následne aplikuje zdravotný personál, ktorý sa o nich stará alebo ju so sebou vezmú k lekárovi v dohodnutom termíne.

„V toto období už badáme nárast počtu objednávok očkovacích vakcín. Keďže vyžadujú špeciálne skladovanie aj počas prepravy k pacientovi domov, prepravujeme v ich na to určených termoboxoch, aby sa zachovala ich plná kvalita a účinnosť,“ vysvetlila Kristína Chabadová, predsedníčka OZ Medicamentum, ktoré zabezpečujú bezplatné doručovanie liekov na predpis až domov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok