Objednávka Kremľa alebo osobné spory? Útok na Navaľného spolupracovníka otriasol ruskou opozíciou

7.10.2024 10:45

Keď bol v marci tohto roku neďaleko svojho domu vo Vilniuse brutálne napadnutý Leonid Volkov, dlhoročný spolupracovník ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, na prvý pohľad to vyzeralo ako ďalší prípad, keď sa Kremeľ snaží vysporiadať so svojimi odporcami.

Moskva obviňuje Západ: Môže byť spolupáchateľom v útoku na Kerčský most
Foto: TASR/AP

Minulý mesiac však Navaľného tím zverejnil informácie o vyšetrovaní útoku, ktoré túto verziu spochybňujú, uviedol britský denník The Guardian.

Vo videu Navaľného spolupracovníčka Marija Pevčichová obvinila Leonida Nevzlina, bohatého podnikateľa a kritika Kremľa, že si najal útočníkov, aby Volkova zbili pred jeho domom. Údajne za tým stojí osobný spor.

Nevzlin poprel, že by bol do tejto záležitosti akokoľvek zapojený. Vo vyhlásení na sociálnej sieti X napísal, že „nemá nič spoločné so žiadnymi útokmi“, a dodal, že „súd potvrdí absurdnosť a úplnú nepodloženosť týchto obvinení“.

Dôkazy odovzdali poľským úradom

Navaľného tím v rámci svojho vyšetrovania zverejnil snímky obrazovky, ktoré podľa neho zachytávajú konverzáciu v aplikácii Signal medzi Nevzlinom a jeho údajným spoločníkom Anatolijom Blinovom. Všetko nasvedčuje tomu, že diskutovali o útoku na Volkova. Navaľného tím odovzdal svoje zistenia poľským orgánom, ktoré Blinova pred niekoľkými týždňami zatkli.

Informácie o možnom pozadí útoku vyvolali v ruskej exilovej opozícii šok a polemiku. Pevčichová z Navaľného protikorupčného fondu uviedla, že „neexistuje návod, čo robiť, ak zistíte, že vám niekto, koho poznáte, vrazil nôž do chrbta“.

„K útoku na Volkova došlo tri týždne po tom, ako bol Alexej Navaľný zabitý. V najtemnejšej chvíli vášho života do vás niekto strčí a vy klesnete ešte hlbšie,“ povedala Pevčíková.

Tajné zábery odhalili plánovaný útok

Nevzlin, bývalý obchodný partner bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského, sa vzdal ruského občianstva po začiatku totálnej invázie Ruska na Ukrajinu. V súčasnosti žije v Izraeli, kde vlastní podiel v novinách Haaretz. Z Izraela finančne podporuje viaceré mediálne projekty, ktoré sú kritické voči Kremľu a jednoznačne sa postavili na stranu Ukrajiny.

V minulosti viedol spory s inými opozičnými skupinami vrátane tímu Navaľného o to, aký postup zvoliť voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Nevzlin je známy svojimi pomerne radikálnymi názormi, keď vyzýva na rozpustenie Ruska alebo označuje väčšinu obyvateľov Ruska za „otrocký dobytok“.

Hlúpa nenávisť a politická rivalita

Pevchikhová tvrdí, že screenshoty zobrazujúce rozhovor medzi Nevzlinom a právnikom Blinovom pochádzajú od sprostredkovateľa s väzbami na ruskú spravodajskú službu FSB. Denníku The Guardian sa nepodarilo overiť ich pravosť. Obsahujú aj tajne urobené zábery Volkova a ďalších spolupracovníkov Navaľného žijúcich vo Vilniuse. „Je čas zbaviť sa tohto kreténa,“ píše sa v jednej z poznámok, ktorú podľa Navaľného tímu napísal Nevzlin.

Obviňujú Nevzlina aj z toho, že v správach diskutuje o plánoch na únos Volkova, po ktorom by „zostal na vozíčku“ a potom by bol odovzdaný FSB. Podľa Navaľného spolupracovníkov za útokom na Volkova mohla byť „hlúpa a nezmyselná nenávisť“ spojená s „politickou rivalitou“.

Poľská prokuratúra uviedla, že Blinov čelí trom obvineniam vrátane toho, že „zorganizoval útok na ruského opozičného aktivistu Leonida V. kvôli jeho politickému presvedčeniu a činnosti“. Poľskí vyšetrovatelia sa zatiaľ nevyjadrili k obvineniu, že útok nariadil Nevzlin. „Je potrebné vyšetriť rôzne scenáre. Vieme tiež, že v takýchto prípadoch sa šíria dezinformácie,“ povedal Stanislaw Zaryn, bezpečnostný poradca poľského prezidenta Andrzeja Dudu.

Najväčšia roztržka od vojny na Ukrajine

Poľské orgány predtým zadržali dvoch mužov podozrivých z útoku na Volkova na základe európskeho zatykača vydaného Litvou. Celkovo sa vyšetruje osem osôb.

Poľskí prokurátori uviedli, že sa zameriavajú na udalosti, ktoré „sa odohrali v Európe, Južnej a Severnej Amerike“. Nie je jasné, čo tým mysleli, ale Pevčíková uviedla, že Nevzlin stál aj za útokom na manželku známeho ruského ekonóma žijúceho v Argentíne, ktorý s Nevzlinom viedol spor na sociálnych sieťach.

Nezvlin medzitým povedal ruskému opozičnému mediálnemu projektu Sota, ktorý sponzoruje, že Blinov sa ho snažil „obviniť“ z toho, že nariadil útok na Volkova.

Medzi ruskými disidentmi žijúcimi v zahraničí už dlho dochádza k rôznym sporom, ale obvinenie voči Nevzlinovi spôsobilo najväčšiu roztržku medzi nimi od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári predchádzajúceho roka.

Prelomová udalosť alebo súčasť sprisahania?

Navaľného tím tiež obvinil Chodorkovského, že vedel o Nevzlinovom konaní. Chodorkovskij však svojho bývalého obchodného partnera bráni a tvrdí, že snímky obrazovky sú pravdepodobne súčasťou sprisahania zorganizovaného ruskou rozviedkou.

„Buď je to pravda a Leonid Nevzlin je blázon, alebo je to provokácia a podvrh za veľa peňazí. Z celkom pochopiteľných dôvodov sa prikláňam k druhej možnosti,“ povedal Chodorkovskij.

Škandál hrozí ďalším rozkolom ruskej marginalizovanej opozície, ktorá je po vpáde Ruska na Ukrajinu a potláčaní disentu roztrúsená po celej Európe. Bez Navaľného, ktorý bol považovaný za zjednocujúcu postavu a najväčšieho Putinovho oponenta, nemá opozícia jasného lídra. Verejné slovné prestrelky s nadšením využívajú propagandisti v ruských štátnych médiách, ktorí sa snažia aktérov ešte viac zdiskreditovať.

„Poškodzuje to všetky strany vrátane nás. A pokiaľ ide o ruskú opozíciu, je to pravdepodobne prelomová udalosť. Ale v týchto ťažkých situáciách je potrebné hovoriť pravdu, bez ohľadu na to, aká je smutná a nebezpečná,“ myslí si Pevčíková.

Pozrite si archívnu reportáž o výmene ruských väzňov z 8. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok