Julija Navaľná označila oficiálnu verziu smrti jej manžela za absurdnú. Za úmrtím má stáť kombinácia chorôb

15.8.2024 14:48

Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že smrť Alexeja Navaľného spôsobila kombinácia chorôb, čo jeho manželka Julija označila za absurdné.

Navaľný
Foto: TASR/AP

Vdova po Navaľnom avizovala, že požiada o trestné vyšetrenie smrti svojho manžela, ktorú považuje za vraždu. Dodala, že Navaľného tím bude pokračovať aj vo vlastnom vyšetrovaní.

Nalomené zdravie z otravy

Navaľnyj bol najvýraznejším odporcom ruského prezidenta Vladimira Putina. Zomrel v 16. februára vo väzenskom tábore v obci Charp v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu na Sibíri.

Dovtedy strávil vo väzení viac ako tri roky, z toho veľkú časť na samotke.

Jeho zdravie bolo už predtým podlomené otravou nervovoparalytickou látkou typu novičok, z ktorej - za pomoci bulharského investigatívneho novinára Christa Grozeva - usvedčil agentov ruskej tajnej služby FSB.

Navaľnyj bol do väzby v Rusku vzatý v januári 2021, teda hneď po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval zo zmienenej otravy.

Pozrite si aj reportáž z 1. marca o poslednej rozlúčke s ruským kritikom:

Množstvo obvinení a tresty

Úrady vtedy ako dôvod jeho zadržiavania uviedli porušenie podmienok podmienečného trestu, ktoré neskôr súd nahradil nepodmienečným odňatím slobody.

Následne boli voči Navaľnému vznesené ďalšie obvinenia a vynesené prísne tresty, ktoré boli jeho sympatizantmi vnímané ako odplata za jeho politickú kampaň proti Kremľu aj konkrétne ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Podľa oficiálnej verzie zomrel Navaľnyj prirodzenou smrťou, čo sa uvádza aj v jeho úmrtnom liste.

Navaľného spolupracovníci tvrdia, že ho dal zavraždiť Putin, čo Kremeľ samozrejme popiera, dodáva Reuters.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok