Kritik Putinovho režimu Alexej Navaľnyj je mŕtvy. Oznámila to ruská väzenská služba, Fico reagoval

16.2.2024 12:27 , Aktualizované: 16.2.2024 19:09

Informáciu poskytla agentúra Reuters.

Smrť opozičného lídra

V piatok došlo k šokujúcemu oznámeniu z Ruska, keď väzenská služba v regióne Jamalo-Neneck oznámila smrť Alexeja Navaľného, významného opozičného lídra, ktorý bol známy svojou kritikou Kremľa a prezidenta Vladimira Putina.

Takmer okamžitá smrť

Vo vyhlásení zverejnenom na svojej webovej stránke Federálna väzenská služba Jamalo-Neneckého autonómneho okrugu uviedla, že Navalnyj sa "cítil nevoľno" po prechádzke v piatok a "takmer okamžite stratil vedomie". Uviedla, že bola volaná zdravotnícka služba, ale že nebola schopná Navalného oživiť. Uviedla, že sa zisťuje príčina smrti.

Smrť za nevyjasnených okolností

Navaľnyj, ktorý bol v minulosti cieľom otravy a následne uväznený po návrate do Ruska z liečby v Nemecku, si odpykával trest v tomto severnom regióne Ruska. Jeho smrť vyvoláva vážne otázky o podmienkach jeho väznenia a o úrovni politického prenasledovania v Rusku. Reakcie z medzinárodnej komunity a organizácií na ochranu ľudských práv sú očakávané, pričom mnohí budú požadovať dôkladné vyšetrenie okolností jeho smrti.

Ficova reakcia

Smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vyžaduje podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) riadne vyšetrenie a vyvodenie zodpovednosti za prípadné zlyhania alebo úmyselné konania spojené s týmto úmrtím. Informoval o tom na sociálnej sieti.

„Smrť politika alebo politicky obvineného vo väzení vždy vyvoláva obrovské pochybnosti,“ uviedol Fico.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok