FOTO/VIDEO: Symbol odporu voči Putinovi. Prinášame profil Alexeja Navaľného

Alexej Navaľnyj, postava synonymická s neúnavným bojom proti korupcii a za demokraciu v Rusku, je dnes pripomínaný nielen ako politický väzeň, ale aj ako symbol odvahy a nezlomnej vôle.

Alexej Navaľnyj
Foto: TASR/AP
Alexej Navaľnyj

Absolvent štátnej univerzity

Alexej Anatoljevič Navaľnyj sa narodil 4. júna 1976 v Butyne, obci v Moskovskej oblasti v ZSSR. Po ukončení štúdia práva na Ruskej univerzite družby národov a ukončení ekonomiky na Finančnej univerzite pod vládou Ruska sa začal angažovať v advokácii a politike.

Anketa

Zomrel podľa vás Alexej Anatolievič Navaľnyj prirodzenou smrťou?

Nie
- %
Áno
- %
Celkovo hlasov: 229

Politická kariéra a aktivizmus

Navaľnyj bol vysoko uznávaný pre svoj boj proti korupcii v ruských štátnych inštitúciách a veľkých spoločnostiach. V roku 2011 založil Fond boja proti korupcii (FBK), ktorý sa zameriaval na vyšetrovanie a odhaľovanie korupčných praktík medzi ruskými elitami vrátane najvyšších úrovní vlády

Kvôli svojej práci sa stal cieľom útokov zo strany vlády, čo viedlo k viacerým súdnym procesom a jeho opakovanému väzneniu. Napriek týmto prekážkam pokračoval v politickom aktivizme, organizoval protesty a využíval sociálne médiá na šírenie svojich posolstiev.

Otrava a väznenie

V auguste 2020 sa Navaľnyj stal cieľom vážneho útoku, keď bol otrávený nervovoparalytickou látkou Novičok. Incident vyvolal medzinárodné odsúdenie a Navaľnyj bol liečený v Nemecku. Po svojom uzdravení sa v januári 2021 vrátil do Ruska, kde bol okamžite zatknutý a neskôr odsúdený na viacročný trest odňatia slobody na základe obvinení, ktoré mnohí považujú za politicky motivované.

Pozrite si archívnu reportáž o údajne sfalšovanom zázname lekárskej správy po otrave Navaľného.

Vplyv Navaľného

Navaľnyj je považovaný za jednu z najvýraznejších postáv súčasného ruského opozičného hnutia. Jeho odvaha čeliť systémovej korupcii a jeho schopnosť mobilizovať verejnú mienku pre demokratické reformy mu získali medzinárodné uznanie a podporu. Napriek osobnej ujme, ktorú mu jeho aktivizmus priniesol, zostáva symbolom odporu proti autoritárskej vláde a inšpiráciou pre mnohých ľudí hľadajúcich zmenu v Rusku a inde.

Na podporu Navaľného sa konali viaceré akcie, pozrite si archívnu reportáž o jednej z nich.

Súčasná situácia

Smrť Alexeja Navaľného vo väzení je tragédiou, ktorá zvýrazňuje riziká spojené s politickým aktivizmom v Rusku. Jeho úmrtie vyvoláva vážne otázky o stave ľudských práv a právneho štátu v krajine, zatiaľ čo jeho dedičstvo a boj proti korupcii budú žiť ďalej prostredníctvom práce jeho stúpencov a medzinárodného spoločenstva, ktoré pokračuje v požadovaní spravodlivosti a transparentnosti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok