Prezident v ta3: Spor SNS a Hlasu sa týka aj premiéra. Predpokladal demisiu inej ministerky, kritizoval Kotlára

dnes 11:00 , Aktualizované: dnes 13:29

Prvú časť relácie V politike, ktorej hosťom bol prezident Peter Pellegrini, sme sledovali online. Otázky Braňa Krála a odpovede hlavy štátu si môžete prečítať nižšie.

Pellegrini V politike
Foto: ta3/Jozefína Sihelská

Tento týždeň ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková podala demisiu. Je to prvý člen tejto vlády Roberta Fica, ktorý podal demisiu. Vymenovala viacero dôvodov, no hlavne povedala, že necíti podporu vlády a že zdravotníctvo nie je premiérske téma. Zdravotníctvo je dlhodobo poddimenzované a nie je v najlepšom stave. Ako sa na to pozeráte?

Ak mám byť úprimný, myslel som si, že ak príde k výmene prvého člena vlády, alebo budem prijímať demisiu prvého člena vlády, že to bude úplne iná ministerka a nie ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Je mi veľmi ľúto, že pani ministerka nakoniec svoj rezort opúšťa práve sčasti aj z tých dôvodov, ktoré ste spomenuli - že necíti podporu samotného predsedu vlády a vlády ako takej. Veľmi pozorne som sledoval jej prácu za ostatných jedenásť mesiacov a netvrdím, že niečo nemohlo byť lepšie, ale odpočet, ktorý počas svojho vyhlásenia o odchode z funkcie urobila, sa mi zdal na jedenásť mesiacov značný. No myslím si, že urobila kopec dobrej práce. Samozrejme, že za 11 mesiacov nemohla vyriešiť problémy, ktoré sa v slovenskom zdravotníctve nakopili za posledných 20 rokov.

Zdravotníctvo a školstvo sú dve kľúčové oblasti. Pokiaľ sa za tieto rezorty nepostaví samotný premiér a pokiaľ aj pri opatreniach vlády necítiť, že tieto dve oblasti sú prioritou, tak sa ďalej nepohneme. A to aj v situácii, keď musíme konsolidovať.

Ja tomu, samozrejme, rozumiem, pretože bol som predsedom vlády, ktorý odovzdával krajinu Igorovi Matovičovi s jednopercentným deficitom, s dlhom 48 percent, s najnižšou nezamestnanosťou, jednoducho v skvelej ekonomickej kondícii. Išlo mi srdce roztrhnúť, keď som videl, čo spravili s verejnými financiami za tri a pol roka. Prepáčte, ale neakceptujem vyhováranie sa na pandémiu a rôzne krízy. Aj iné krajiny na západ od nás mali pandémiu aj energetickú krízu a zvládli ich podstatne lepšie a dnes nie sú v takých zložitých ekonomických situáciách.

Aj pri konsolidácii sa dajú naznačiť priority, pretože ak nedokážete pridať tam, kde myslíte, že by ste mali, tak minimálne by ste nemali zobrať, keď ostatným beriete. Konsolidácia, žiaľ, nech sa na ňu pozerám sprava alebo zľava, nedáva jasný signál, čo je v skutočnosti prioritou vlády. Chápem, že ide o ozdravenie verejných financií a plne vládu v tomto podporujem, o nástrojoch budeme asi hovoriť neskôr.

Ale očakával by som, že keď už treba škrtať, tak vláda povie dobre, ale keďže zdravotníctvo je našou prioritou, tak tam sa škrtať nebude. Žiaľ, škrtá sa naprieč a ja z konsolidácie necítim odkaz vlády, čo je vlastne prioritou na nasledujúci rok.

Anketa

Súhlasíte s názormi prezidenta Petra Pellegriniho?

Celkovo hlasov: 469

Dostaneme sa aj ku konsolidácii, no na začiatku ste spomenuli, že ste očakávali inú demisiu. Naznačili ste ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú. Ako sa vám pozdáva práca jednotlivých ministrov?

Pozorne sledujem aktivity jednotlivých ministrov. Myslím si, že by sme našli rezorty aj iné, kde je situácia komplikovaná, respektíve kde práca ministrov vyvoláva značné napätie v spoločnosti. Uvidíme, či sa odchodom pani ministerky spustí nejaký proces výmen aj na ďalších postoch, ale to je v rukách predsedu vlády.

No zatiaľ som takéto náznaky nedostal. Naopak, zdá sa mi, že pán premiér stojí za všetkými ministerkami a ministrami okrem ministerky zdravotníctva. Plánujem sa v utorok stretnúť s pani ministerkou, aby som od nej osobne počul, aké sú jej dôvody, prečo chce podať demisiu. Potom, samozrejme, bude na ťahu predseda vlády, ktorý v zmysle Ústavy mi má priniesť návrh na vymenovanie nového ministra.

A tu chcem veľmi jasne odkázať, aby sme sa vyhli akýmkoľvek špekuláciám, demisiu pani ministerky Dolinkovej prijmem vtedy, keď budem vidieť z rúk pána premiéra adekvátnu náhradu. To znamená, že nebudem prijímať demisiu pani ministerky okamžite a poverovať zatiaľ nejakého člena vlády, kým sa nenájde jej nástupca. To si rezort zdravotníctva nemôže dovoliť.

Preto akonáhle z rúk premiéra dostanem návrh na ministra, u ktorého budem presvedčený, že bude schopný pokračovať v rozbehnutej práci, v rozbehnutých náročných projektoch a prinesie aj nejaké ďalšie opatrenia, ktoré si zdravotníctvo vyžaduje, tak vtedy demisiu pani Dolinkovej prijmem a hneď v ten moment vymenujem aj nového ministra alebo ministerku.

Myslíte si, že by bola v hre aj nejaká rekonštrukcia vlády? Lebo tento post, tak ako hovorí aj koaličná zmluva, patrí naďalej strane Hlas.

Zatiaľ vychádzam z toho, že koaličná zmluva sa neotvára a potom platí, že pravdepodobne s nominantom na nového ministra alebo ministerku príde pán predseda strany Matúš Šutaj Eštok k pánovi premiérovi a pán premiér sa s tým asi stotožní, pokiaľ sa nestane inak.

Chcete mať na výber z portfólia nejakých dvoch, troch mien? Alebo stačí, keď pre vás prídu s jedným menom, ktoré bude podľa vášho úsudku také, aby ste ho vymenovali?

Plánujem, že keď dostanem meno, tak si tú osobu zavolám na stretnutie, aby som od nového ministra alebo kandidáta na ministra počul jeho víziu. Chcem počuť jeho predstavu, nejakým spôsobom sa vedel porozprávať o jeho skúsenostiach a doterajšej kariére, aby sme potom mohli prijať rozhodnutie, ktoré treba.

Ale, samozrejme, budem striktne postupovať v zmysle Ústavy, ale v rámci kompetencií a možností, ktoré prezident v tejto časti menovania a odvolávania ministrov má.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok