Časť vládnej krízy je zažehnaná, Huliak má, čo chcel. Koalícia s drobnými spormi rátala, vyhlásil v ta3 politológ

včera 10:38 , Aktualizované: dnes 07:56

Niekdajší blízky spolupracovník Andreja Danka Rudolf Huliak vyvolal v radách koalície krízu. Vyhodenie svojich nominantov považuje za pomstu. Je pre tento rozkol ohrozené schválenie konsolidačného balíka?

Vzťahy v Slovenskej národnej strane (SNS) sú na bode mrazu. Rudolf Huliak bez vedomia lídra národniarov požiadal o zmenu názvu poslaneckého klubu, aby razil vlastnú politiku.

Tento krok vníma predseda strany Andrej Danko ako zradu a od Huliaka sa dištancuje.

Politológ Miroslav Řádek z Trenčianskej univerzity naznačuje, že Huliakove dôvody nesúvisia s politikou voči LGBTI+ komunitám, ale s mocenskými dohodami.

Anketa

Myslíte si, že rozkol medzi Rudolfom Huliakom a Andrejom Dankom môže ohroziť schválenie konsolidačného balíka?

Nie, konsolidačný balík bude schválený bez ohľadu na ich spor.
- %
To je ťažké povedať, ale rozkol môže spomaliť proces schvaľovania.
- %
Áno, rozkol môže vážne ohroziť schválenie balíka.
- %
Celkovo hlasov: 206

Až sa klub rozpadne

Medzičasom Huliak stratil svojich nominantov na dôležitých štátnych postoch, čo vníma ako Dankovu pomstu.

Podpredseda SNS Pavol Ľupták dokonca varuje, že ak sa to neskončí, nebude platiť jeho sľub, že udrží poslanecký klub SNS. Poslanecký klub SNS má 10 členov. Ak traja odídu, ostane ich sedem. Na to, aby poslanci mohli mať klub, musí ich byť najmenej osem.

"Pre vládnu koalíciu by bolo pohodlnejšie, ak by ju tvorili tri štandardné poslanecké kluby. Avšak z technického hľadiska to neovplyvňuje stabilitu vlády, pretože aj keby jeden z klubov zanikol, samotní poslanci, vrátane členov SNS a ďalších menších strán, stále vyjadrujú lojalitu voči vládnej väčšine," vysvetľuje politológ.

Hoci niektorí poslanci prídu o výhody, ktoré im členstvo v poslaneckom klube poskytuje, na rozloženie síl v parlamente to zásadne nič nemení.

Dosiahol svoj cieľ

Je zjavné, že v politických zákulisiach niekto viedol rozhovory s Huliakom a jeho spojencami z väčších strán, keďže jeho nečakaný postoj z predchádzajúcich dní bol prekvapením.

Huliak pôsobil na tlačovej konferencii pokojne, zatiaľ čo Danko bol očividne šokovaný.

"Väčšia časť vládnej krízy je vyriešená a myslím si, že Rudolf Huliak ako keby už svoje dostal alebo konkrétne povedal svoje požiadavky," tvrdí politológ.

Huliak sa pravdepodobne nebude vzdávať svojej podpory pre kandidáta Hlasu na post predsedu NR SR, myslí si Řádek.

Strategické hlasovanie pléna

Otázne zostáva, či konsolidačný balíček vlády bude týmto konfliktom ovplyvnený.

Politológ predpokladá, že nedôjde k narušeniu schvaľovania balíčka, "v krajnom prípade prípade sa toto hlasovanie len odloží na budúci týždeň alebo na niektoré z nasledujúcich dní."

Vládna koalícia podľa Řádeka strategicky zaradila hlasovanie o konsolidačnom balíku na tento týždeň, čím si vopred pripravila pôdu na riešenie potenciálnych drobných problémov.

"Tieto očakávané komplikácie však nebudú mať vážny vplyv na vládu ani na samotný proces ekonomickej konsolidácie," uzatvára tému politológ.

Celý rozhovor s politológom Miroslavom Řádekom si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok