Zo štátnej správy vyhadzujú Huliakových nominantov. Danko plní to, čo sľúbil, miesto vedľa neho je prázdne

Dankove slová sa naplnili - viac s Huliakom po boku nevystúpi, pokiaľ sa ich spor nevyrieši. Koalíciu prekvapilo Huliakovo správanie a plánuje sa vyhadzovanie jeho nominantov zo štátnych funkcií.

danko taraba šimkovičová
Foto: TASR/Jakub Kotian

Predsedovia koaličných strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS sa stretli na stredajšej koaličnej rade (2. októbra). Všetky stoličky ale neboli obsadené.

Miesto vedľa predsedu národniarov Andreja Danka zívalo prázdnotou. Práve táto stolička bola určená pre poslanca a lídra mimoparlamentnej strany Národná koalícia/Nezávislí kandidáti Rudolfa Huliaka (SNS). Ten sa stretnutia, ako bývalo zvykom, nezúčastnil.

Huliakova rebélia zaskočila

Andrej Danko na utorkovej tlačovej besede vyhlásil, že ho Huliak zradil a sklamal. Práve týmito slovami reagoval na Huliakovu poslednú tlačovku.

Danko ďalej vyhlásil, že si viac neželá, aby bol po jeho boku, ale verí, že sa opäť vráti "ten dobrý chlap z Očovej ako pred rokom". Cíti sa byť zradený, že stratil priateľa, no verí, že koalícia nestratila poslanca.

Práve Dankove slová o "žiadnom ďalšom spoločnom vystúpení" mala potvrdiť prázdna stolička na rade.

Problém s Huliakovým vystúpením majú aj samotní koaliční poslanci. Tí tvrdia, že ich Huliakova "rebélia" zaskočila.

Sporu medzi Dankom a Huliakom sme sa venovali aj v reportáži:

Odchod Huliakových nominantov z funkcií

V štátnej správe sa mali začať odvolávania nominantov Huliaka, tvrdí Michal Kiča z Demokratov. Potvrdiť to mali jeho osobné zdroje.

Skončiť má jeho bývalá asistentka Katarína Maliková, ktorá získala prácu v kancelárii generálnej riaditeľky Slovenskej inšpekcie životného prostredia.

Podľa Kiču sa pripravuje aj odvolanie Štefana Kysela, generálneho riaditeľa Štátnej ochrany prírody.

Huliak a Kysel, ktorí kandidovali za SNS, údajne nemajú dobré vzťahy s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom. Ten by mal podľa posledných vyhlásení SNS stáť v tomto spore na strane Danka.

"Tomáš Taraba nás podporoval z diaľky. Verím, že na zajtrajšom hlasovaní konsolidačného balíka koalícia ukáže jednotnú podporu našej vláde," napísali na Facebooku národniari.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok