Prezident v ta3: Spor SNS a Hlasu sa týka aj premiéra. Predpokladal demisiu inej ministerky, kritizoval Kotlára

dnes 11:00 , Aktualizované: dnes 13:29

Prvú časť relácie V politike, ktorej hosťom bol prezident Peter Pellegrini, sme sledovali online. Otázky Braňa Krála a odpovede hlavy štátu si môžete prečítať nižšie.

Pellegrini V politike
Foto: ta3/Jozefína Sihelská

Poďme naspäť k problémom v rezorte zdravotníctva. Lekári a zdravotné sestry dávajú výpovede z nadčasov a ich počet je naozaj dosť veľký. Už je to okolo 2 800 alebo dokonca aj viac. Týka sa to aj témy konsolidácie, ktorú ste otvorili v úvode. Pôvodný návrh, s ktorým aj vtedy počítala ministerka Dolinková, bol, že valorizácia platov v zdravotníctve bude na úrovni necelých 9,7 percenta. Nakoniec to padlo na tri, potom ešte ministerka vylobovala kvázi nejaký kompromis, ktorý bude štát stáť o 40 miliónov viac. Štátne inštitúcie, rozpočtová rada a ministerstvo financií hovoria, že na budúci rok nás čaká vyššia miera inflácie. Zhodujú sa, že to bude niekde medzi 4 až 4,7 percentami. Preto sa chcem spýtať, či naozaj v dnešnom stave zdravotníctva, keď aj zdravotné sestry hovoria, že pracujú v podmienkach 20. storočia, nie sú adekvátne ohodnotené a miera inflácie bude vyššia alebo porovnateľná s tým, o koľko sa im zvýši plat. Akú budú mať motiváciu zostať?

Slovensko dlhodobým neriešením problémov, hovorím o niekoľkých vládach, vrátane aj vlád sociálnodemokratických, má totálny nedostatok zdravotných sestier v našich nemocniciach. Značná časť je už vo veku, keď môže rozmýšľať buď o odchode do riadneho, alebo aj do predčasného dôchodku. To je prvé obrovské riziko.

Druhé je, že rovnaké problémy v zdravotníctve majú aj krajiny na západ od nás, ktoré robia všetko pre to, aby získali dodatočný zdravotnícky personál. Vyššími platmi a väčšími benefitmi sa snažia odlákať zdravotnícky personál aj zo Slovenska. A hazardovať s ochotou lekárov naďalej poskytovať zdravotnú starostlivosť a zostať v slovenskom zdravotníctve, je niečo, čo ide proti smeru tohto negatívneho javu.

Ak by sme boli v normálnej situácii, že máme dostatok zdravotníckeho personálu a dostatok lekárov, asi by sme mali aj s lekármi, aj so sestrami, aj so všetkými ľuďmi na Slovensku rozprávať o tom, že potrebujeme, vzhľadom na šafárenie za posledné tri roky, trochu priškrtiť opasok a že sa na tom musia podieľať všetci. A teda že im neporastie plat o deväť percent, ale porastie im napríklad o tri, ale o rok by im zase mohol rásť už o šesť a potom zase o deväť. Ale to musí byť dialóg a to musí byť dohoda.

Tu sa to nestalo. Tu to prišlo ako rozhodnutie a ja sa bojím, aby lekári nezareagovali tak, že odídu zo slovenských nemocníc, čo bude katastrofa. Preto chápem rozhodnutie pani ministerky, keďže nedokázala nájsť oporu pri tvorbe konsolidačného balíčka, aby dostala dosť peňazí na upokojenie situácie v zdravotníctve, že podala demisiu. Dokonca myslím, že povedala, že ak má byť ona osobne brzdou toho, aby sa peniaze našli, tak radšej tou brzdou nebude.

Ale čelíme viacerým krízam. Niektoré sú krátkodobé, niektoré sú dlhodobo neriešené. V tomto prípade sa treba úctivo a slušne rozprávať so zdravotnými sestrami, s lekármi a viesť nimi dialóg. Veď nakoniec možno sa s nimi bude dať dohodnúť, že to nebude deväť percent, nebudú to ani tri percentá, ale bude to niekde medzi.

Ale netreba napínať strunu a treba to radšej s nimi dopredu odkomunikovať ako vyhrotiť situáciu. Ja by som si v tomto čase ako premiér nedovolil hazardovať s atmosférou v slovenskom zdravotníctve. Aj keď chápem, že za posledné roky platy išli hore a mnohí lekári majú už celkom zaujímavé výplaty, je logické, že ak mali raz prísľub, a za to sa rozhodli zotrvať v našich nemocniciach, že im majú nejakým spôsobom stúpať. Vláda toto memorandum teraz porušuje. Mala by to dopredu s lekármi vyrokovať a vyjednať zmier, nie urobiť jednostranné rozhodnutie a potom čakať, koľkí dajú výpovede.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok