Biden pochybuje o pokojnom priebehu volieb. Kritizuje Trumpove nebezpečné výroky aj izraelského premiéra

5.10.2024 11:48

Americký prezident Joe Biden v piatok (4. 10.) naznačil obavy, že nadchádzajúce voľby v Spojených štátoch nemusia byť pokojné. Vyjadril sa tak počas prekvapivého vystúpenia v tlačovej miestnosti Bieleho domu, kde ako prezident ešte nikdy pred novinármi nevystúpil.

Americký prezident Joe Biden hovorí počas brífingu v Bielom dome vo Washingtone 4. októbra 2024
Foto: TASR/AP

Podľa agentúry AP jeho tlačová konferencia priniesla aj ostré slová na adresu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Bidenova neohlásená tlačovka

Bidenov príchod do tlačovej miestnosti nebol ohlásený a niektorí novinári vyjadrili prekvapenie, keď sa objavil spolu so svojou hovorkyňou. Šéf Bieleho domu sa chcel novinárom vyjadriť k pozitívnym správam o trhu práce a dohode o ukončení štrajku zamestnancov amerických prístavov, ale nakoniec odpovedal na otázky týkajúce sa rôznych tém.

„Som presvedčený, že budú slobodné a spravodlivé. Neviem, či budú pokojné,“ povedal Biden na otázku o priebehu novembrových prezidentských volieb. Argumentoval pritom „veľmi nebezpečnými“ výrokmi bývalého prezidenta a kandidáta Republikánskej strany Donalda Trumpa.

Trump po Bidenovom víťazstve v roku 2020 nikdy neuznal porážku a teraz v kampani naznačuje, že výsledok uzná len v prípade svojho víťazstva. Neustále obviňuje Demokratickú stranu, že plánuje podvádzať vo voľbách, hoci na to nemá žiadne dôkazy. Pred štyrmi rokmi viedli nepodložené obvinenia z podvodu k invázii Trumpových stúpencov do Kongresu a tohtoročnú kampaň poznačili dva pokusy o atentát na bývalého prezidenta.

Biden o vzťahu s Netanjahuom

Biden dostal na piatkovom brífingu aj otázku, či si myslí, že izraelský premiér odmieta ukončenie bojov na Blízkom východe kvôli jeho snahe ovplyvniť výsledok amerických volieb.

„Žiadna administratíva nepomohla Izraelu viac ako ja. Žiadna, žiadna, žiadna. A myslím si, že Bibi (Netanjahu) by si to mal pamätať,“ odpovedal americký prezident. „A ak sa snaží ovplyvniť voľby, neviem, ale nepočítam s tým.“

Ako uvádza agentúra AP, vzťahy medzi Bidenom a Netanjahuom sú dlhodobo napäté a menej priateľské ako vzťahy medzi Trumpom a izraelským premiérom. Pritom upokojenie situácie na Blízkom východe by bolo prínosom pre Trumpovu súperku a Bidenovu viceprezidentskú protikandidátku Kamalu Harrisovú v kampani.

V posledných mesiacoch Biden opakovane vyzýval na dohodu medzi Izraelom a teroristickým hnutím Hamas, aby sa zastavili boje v pásme Gazy, a neuspeli ani jeho výzvy na zdržanlivosť v konflikte s libanonským Hizballáhom. Americký prezident zároveň na jar povedal, že je „úplne rozumné“ dospieť k záveru, že Netanjahu predlžuje vojnu v Gaze kvôli vlastnému politickému prežitiu.

Pozrite si reportáž z 5. októbra 2024 o pokračujúcich náletoch na Bejrút:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok