Slovenka žijúca v Bejrúte: Ľudia žijú v autách a stanoch. Pred zvukom dronu sa nedá utiecť

dnes 10:32

Nepríjemné bzučanie prieskumných dronov nad hlavou, občasné zvuky výbuchov po izraelských útokoch v meste a množstvo civilistov utekajúcich z južného Libanonu, ktorí prespávajú na otvorených priestranstvách alebo v autách - tak opísala súčasnú situáciu v Bejrúte Slovenka, ktorá tam dlhodobo žije.

Zničená budova po leteckom útoku izraelskej armády na predmestí Dáhíja na juhu Bejrútu .jpg
Foto: TASR/AP

Napätá situácia v Bejrúte

„Situácia v Bejrúte je teraz napätá. Prakticky každý deň dochádza k bombovým útokom na južných predmestiach,“ opísala situáciu v 2,4-miliónovom meste od začiatku minulého týždňa, keď sa vyostril konflikt medzi Izraelom a libanonským radikálnym hnutím Hizballáh.

„Napríklad v noci zo stredy na štvrtok nás zobudil výbuch v centre mesta. K zvuku výbuchov sa pridáva aj prieskumný dron, ktorý nám každý deň lieta nad hlavou a robí dosť veľký hluk. Je to veľmi nepríjemný bzučivý zvuk, z ktorého bolí hlava a nedá sa pred ním utiecť,“ povedala žena, ktorá si neželala byť menovaná.

Libanonské hlavné mesto teraz pociťuje veľký tlak zo strany tisícov a tisícov ľudí, ktorí utekajú pred bojmi na juhu krajiny. Celkovo je v 5,6-miliónovej krajine približne 1,2 milióna vnútorne vysídlených ľudí. „V mojej štvrti je niekoľko rodín, u ktorých teraz bývajú príbuzní z juhu. Ďalší ľudia, ak mohli, utiekli do hôr alebo do severnejších provincií, pretože veria, že tam nebude žiadne bombardovanie,“ konštatuje Slovenka.

Mnohí žijú v autách alebo stanoch

Keďže podľa nej nie je možné počítať s veľkou pomocou od štátu, ľudia sa musia spoliehať najmä na seba a svojich blízkych. „Tí, ktorí môžu, sa snažia nájsť si ubytovanie u svojich rodín a priateľov. Ak to nie je možné... v mnohých prípadoch títo ľudia zostávajú na ulici,“ hovorí a dodáva, že bezpečie hľadajú v univerzitnom areáli na severe hlavného mesta.

„Vysídlenci z južných predmestí sa tu usadili okolo brán a múrov univerzity, pretože veria, že univerzita nebude bombardovaná,“ hovorí. „Tí, ktorí majú autá, teraz žijú v autách. Niektorí majú stany. Iní majú len deky a matrace rozložené na zemi. Takto tu žije päť až šesť rodín s malými deťmi len pri jednej z brán univerzity,“ dodáva.

K životu v meste počas konfliktu, ktorý si len od minulého pondelka vyžiadal v Libanone približne 1 400 obetí, patrí okrem zvuku dronov a výbuchov aj časté húkanie sanitiek. „Žijeme v blízkosti jednej z najväčších nemocníc v krajine a každý deň počujeme, ako sanitky privážajú zranených,“ hovorí žena, ktorá tvrdí, že mnohí miestni obyvatelia sa obávajú aj o zdravotnícky personál, pretože „izraelská armáda sa niekoľkokrát zamerala na zdravotnícke strediská alebo zdravotníkov v teréne“.

Mnoho emigrantov nemá v pláne odísť

Vojna na juhu krajiny a izraelské útoky na Bejrút a ďalšie oblasti prinútili mnohých cudzincov opustiť Libanon. Povedala však, že pozná mnoho emigrantov, ktorí zostávajú v hlavnom meste a nemajú v pláne odísť. „Často sú to partneri libanonských občanov, ktorí nemôžu odísť, alebo rodiny s deťmi, ktoré tu žijú už dlho a majú tu zázemie,“ hovorí.

Podľa nej zostávajú aj preto, že majú skúsenosti s nestabilitou krajiny. „Niektorí z nich tu boli počas vojny v roku 2006 a očakávajú, že vývoj tohto konfliktu bude podobný,“ dodáva.

Takzvaná druhá libanonská vojna si pred 18 rokmi vyžiadala životy 1 300 Libanončanov a 165 Izraelčanov. Súčasný konflikt ju už počtom obetí na libanonskej strane prekonal.

Pozrite si reportáž z 5. októbra o pokračovaní náletov na Bejrút:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok