Nálety na Bejrút pokračujú. Izraelská armáda vyzvala obyvateľov na evakuáciu

dnes 08:18 , Aktualizované: dnes 10:52

Na južnom predmestí libanonského hlavného mesta Bejrút sa v sobotu (5. 10.) skoro ráno ozvala séria výbuchov, informovala agentúra AFP. Výbuchom predchádzali výzvy izraelskej armády, aby obyvatelia oblasť evakuovali.

Konflikt na Blízkom východe intenzívne pokračuje

Libanonské šiitské hnutie Hizballáh medzitým oznámilo, že bojuje proti izraelským silám na juhu Libanonu.

Teroristické hnutie Hamas oznámilo útok neďaleko Tripolisu v severnom Libanone, pri ktorom bol zabitý jeden z vodcov jeho ozbrojeného krídla. Podľa korešpondenta Al-Džazíry izraelské rakety zasiahli aj v blízkosti bejrútskeho medzinárodného letiska Rafíka Harírího, odkiaľ odlietajú evakuačné lety.

Izraelčania v posledných dňoch intenzívne bombardovali ciele Hizballáhu po celom Libanone a na juhu krajiny podnikali pozemné útoky v blízkosti hraníc. Pritom sa opakovane zamerali na predtým husto obývané južné predmestia Bejrútu.

Podľa AFP a ďalších médií sa v noci z piatka na sobotu nad oblasťou po nových výbuchoch vznášal dym. Následky úderov neboli bezprostredne jasné; izraelská armáda predtým vydala sériu výziev na evakuáciu a ohlásila útoky proti cieľom Hizballáhu „v blízkej budúcnosti“. Po útokoch izraelská armáda vydala ďalšiu výzvu, aby sa evakuovaní obyvatelia zatiaľ nevracali do oblasti. V arabčine varovala pred ďalšími útokmi, uvádza BBC. 

Hizballáh a izraelské útoky

Militantné hnutie Hizballáh, ktoré je už desaťročia v konflikte s Izraelom a ktorého vojenské krídlo EÚ považuje za teroristickú organizáciu, v soboru skoro ráno uviedlo, že izraelskí vojaci v južnom Libanone sa pokúsili preniknúť do dediny na libanonskej strane hranice. Na mieste pokračujú boje, pričom izraelské jednotky sú na ústupe, uviedol Hizballáh. Taktiež oznámilo, že vypálilo rakety na izraelských vojakov v severnom Izraeli a v dedine v južnom Libanone.

Podľa televízie Al-Džazíra Izraelčania tiež uskutočnili útok bezpilotným lietadlom na palestínsky utečenecký tábor v severnom Libanone neďaleko Tripolisu. Teroristické hnutie Hamas čoskoro uviedlo, že pri útoku zahynul jeden z vodcov ozbrojeného krídla organizácie Saíd Atalláh, ako aj jeho manželka a dve dcéry. Izrael sa k tejto záležitosti bezprostredne nevyjadril, uviedla agentúra Reuters. Agentúry zdôraznili, že izraelské údery sa doteraz zameriavali na južný Libanon a tento útok bol prvým na severe územia.

Izraelská armáda v sobotu uviedla, že cieľom útoku v piatok večer bolo sídlo Hizballáhu v mešite pri nemocnici v južnom Libanone. Izraelčania uviedli, že útok bol presný, cielený a založený na spravodajských informáciách. Armáda uviedla, že varovala obyvateľov oblasti a okolitých dedín pred útokom prostredníctvom textových správ, informoval denník The Times of Israel.

Pozrite si reportáž zo 4. októbra 2024 o masívnych útokoch Izraela proti Hizballáhu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok