Schvaľovali atentát na premiéra, polícia vzniesla 35 obvinení. Šutaj Eštok spomenul reči známeho komika

včera 11:01 , Aktualizované: včera 12:27

Polícia SR vzniesla 35 obvinení pre schvaľovanie atentátu na premiéra Roberta Fica. Na tlačovej konferencii to oznámil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Polícia rieši prípady tvrdo a rýchlo

Minister tvrdí, že polícia rieši takéto prípady tvrdo a rýchlo. Návrhom na podanie obžaloby zatiaľ skončilo 11 prípadov. Sedemkrát prípad odovzdala na prejednanie priestupku a 44 trestných oznámení zamietla. Za schvaľovanie takéhoto činu hrozí trest päť až 10 rokov za mrežami.

Odmietol, že by v Handlovej išlo o kamufláž, keďže on sám videl na námestí, kde Juraj Cintula útočil, krv. "Objavili sa mnohé konšpirácie, ktoré dokonca hovorili o tom, že k žiadnemu teroristickému činu nedošlo, že to bolo narafičené a podobne," uviedol minister s tým, že on na mieste atentátu bol a videl aj premiéra v nemocnici.

V jednom z prípadov, ktoré rieši polícia, má ísť o prívrženca opozície. Muž s iniciálami J. K. na svojom kanáli na YouTube vyhlásil, že atentátnik zle trafil a mal Fica trafiť do čela. Už ho obvinili zo zločinu niektorých foriem účasti na terorizme a má ísť o prípad z 1. októbra. V príbytku tohto muža policajti našli aj fotografie politikov.

„Chcem vyzvať všetkých, aby prestali s takýmto správaním. Polícia monitoruje správanie aj v online priestore a vyhodnocuje mieru možného rizika aj možného nebezpečenstva,“ povedal na tlačovke Šutaj Eštok.

V druhom prípade minister spomenul stand-up komika zo skupiny Silné reči Mateja Makovického. Ten počas jedného vystúpenia povedal, že "potom to aj tak vyzerá, my vlastného premiéra si nevieme zastreliť" a "aká krajina, taký Kennedy". V tomto prípade ale podľa ministra vnútra nebol porušený zákon, no ide podľa neho o morálne zlyhanie.

"Môže to vyznieť smiešne, ale po tom, čo sa udialo 15. mája v Handlovej, to také smiešne nie je," myslí si minister.

Premiéra vážne postrelil po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej 15. mája útočník Juraj Cintula. Je stíhaný pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Streľbou zblízka útočník spôsobil Ficovi viaceré vážne zranenia.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok