Kotlár je skrytý žolík. Ak si Danko neustráži poslancov, koalícia stratí väčšinu, uviedol pre ta3 politológ

Turbulentne dianie v parlamente neutícha. Záver stredajšieho (2.10.) rokovania parlamentu bol poznačený nečakaným incidentom. Poslanca Národnej rady prvýkrát vyviedla z rokovacej sály polícia. Nie je to však jediný konflikt, ktorý v priebehu týždňa otriasol slovenskou politickou scénou.

Téma Lenč
Foto: ta3

Hosťom relácie Téma dňa bol politológ Jozef Lenč, ktorý pre ta3 zhodnotil aktuálnu situáciu v parlamente.

Naštrbené dôvera u národniarov

Politológ poukázal na výrazne zhoršujúcu sa situáciu vo vládnej koalícii po spore medzi Andrejom Dankom a poslancom Rudolfom Huliakom. Celý konflikt má podľa jeho slov až "tragikomické pozadie".

Šéf SNS Andrej Danko obhajoval neprítomnosť svojho poslanca na rokovaniach Národnej rady po úraze vo verejnoprávnej televízii.

"Následne sme dozvedeli z úst poslanca Huliaka, že to behanie po doktoroch vlastne bol akýsi snem v Očovej, kde sa stretla Národná koalícia, ktorá vyhlásila neposlušnosť Andrejovi Dankovi," uviedol Lenč.

Danko reagoval nekompromisne

Danko bol z jeho konania sklamaný a svojho straníckeho kolegu nazval "hulvátom a zradcom".

Situácia sa vyostrila natoľko, že Huliakovi bolo znemožnené zúčastniť sa na koaličnej rade, proti čomu ostro protestoval.

"Situácia naozaj dospela do toho, že tí páni si spolu nesadnú. A teraz je otázka, čo to znamená pre vládnu koalíciu?" pýta sa politológ a pripomína, že koalícia má v súčasnosti len krehkú väčšinu so štyrmi hlasmi navyše. Akákoľvek interná roztržka môže spôsobiť zásadné komplikácie.

Vnútrostranícke spory môžu ohroziť vládu

Podľa odborníka je dôležité spomenúť aj rolu poslanca Petra Kotlára, ktorý bol kandidátom Národnej koalície a tiež môže sa svojimi vyjadreniami môže pričiniť o destabilizáciu koalície.

"Ešte tu máme skrytého žolíka. Peter Kotlár je takisto poslanec na kandidátke Národnej koalície. To už máme štyroch a bez nich štyroch prichádza koalícia o väčšinu," ozrejmil.

Táto komplexná a napätá situácia je veľkou výzvou najmä pre Danka, ktorý bude musieť podľa slov politológa vyvinúť veľké úsilie na to, aby si udržal kontrolu nad svojou stranou a zároveň zabezpečil koalíciu pred ďalším rozpadom.

"Danko si bude musieť udržať svoje miesto na výslní a bude musieť pre to urobiť naozaj všetko," uzatvára Lenč.

Celú časť reláciu Téma dňa si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok