Francúzsko a Británia naznačujú, že pomohli Izraelu. Macron vyzval Hizballáh na zastavenie vojenskej operácie

dnes 07:15

Francúzsko a Británia naznačujú, že pomohli Izraelu sa brániť pred utorkovým raketovým útokom z Iránu. Konkrétnu podobu vojenskej pomoci ale vo vyhláseniach predstavitelia oboch krajín neuviedli, píšu agentúry.

Israel_Lebanon761254076446 (1).jpg
Foto: TASR/AP

Pomoc od USA aj Británie

Izrael v utorok čelil útoku až 200 rakiet z Iránu. K pomoci Izraelu sa prihlásili Spojené štáty a americké vojenské lode sa podieľali na ničení iránskych rakiet.

Irán spustil svoj útok v utorok večer. Podľa izraelských a amerických predstaviteľov na Izrael vystrelil na 180 až 200 rakiet. Podľa hovorcu amerického ministerstva obrany Patricka Rydera to bol zhruba dvakrát vyšší počet balistických rakiet, ako koľko ich Irán použil pri podobnom útoku proti Izraelu tento rok v apríli.

„Britské sily tento (v utorok) večer zohrali svoju úlohu v snahe predísť ďalšiemu zvýšeniu napätia na Blízkom východe,“ uviedol britský minister obrany John Healey. Jeho ministerstvo neodpovedalo na otázky agentúry Reuters ohľadom toho, aké úlohy britskí vojaci plnili.

Zapojilo sa aj Francúzsko

„Francúzsko dnes zmobilizovalo svoje vojenské prostriedky na Blízkom východe, aby odvrátilo iránsku hrozbu,“ uviedol vo vyhlásení vydanom v noci z utorka na stredu Elysejský palác. Konkrétnejší o francúzskom vojenskom nasadení nebol.

Podľa vyhlásenia francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdil utorkový iránsky útok a vyzval libanonské hnutie Hizballáh, aby neútočilo na Izrael a civilistov. Libanonské hnutie od vlaňajšieho októbra ostreľoval sever Izraela.

„Vyzval Izrael, aby zastavil čo najskôr svoje vojenské operácie. Domnieva sa, že príliš vysoký počet civilistov sa už stal obeťou (bojov),“ uviedol Elysejský palác na vystúpenie Macrona na rokovaní so svojimi ministrami o situácii na Blízkom východe. Macron tiež vyzval na obnovenie libanonskej zvrchovanosti po tom, ako izraelská armáda začala na juhu Libanonu svoju pozemnú operáciu.

Americký prezident Joe Biden nariadil americkým ozbrojeným silám, aby pomohli Izraelu sa brániť pred iránskym útokom. Pentagon uviedol, že dve americké vojenské lode v regióne, USS Bulkeley a USS Cole, vystrelili na iránske rakety zhruba desiatku protiraketových striel.

Pozrite si reportáž z 1. októbra 2024 o odpálení balistických striel na Izrael.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok