Na Blízkom východe to vrie. Irán odpálil rakety na Izrael, civilisti opustili kryty, armáda neočakáva ďalší útok

včera 16:14 , Aktualizované: včera 22:39

Izraelská civilná obrana informovala, že ľudia v celej krajine po utorkovom večernom iránskom raketovom útoku môžu opustiť kryty. Podľa armády zatiaľ zo strany Iránu ďalšia hrozba nie je. Výzva, aby ľudia zostali v krytoch, platila asi hodinu po dobu, keď Irán na Izrael útočil balistickými raketami.

Okrem dvoch ľahko zranených podľa izraelských záchranárov potrebovalo ošetriť tiež niekoľko ľudí, ktorí si ublížili, keď utekali do krytu. Iní dostali úzkostný záchvat. Obyvateľov Jeruzalema a stredného a južného Izraela pred útokom varovali sirény, mali sa skryť. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari krátko pred odpálením rakiet uviedol, že zo strany Iránu očakávali rozsiahly útok.

Podľa The Times of Israel sa sirény rozozneli po celom izraelskom území. Spravodajkyňa agentúry DPA informovala, že v Tel Avive sa ozývajú hlasné explózie.

Podľa izraelských médií odpálil Irán vyše 100 rakiet, izraelská armáda hovorí o 200 raketách. Agentúra AFP napísala, že nad Jeruzalemom bolo počuť desiatky výbuchov.

Pozrite si rozhovor s redaktorom ta3 Ivom Kunschom o útokoch na Izrael:

Pozemná operácia v južnom Libanone

Napätie medzi Izraelom a Iránom sa v posledných dňoch výrazne zvýšilo v dôsledku rozsiahlych akcií Izraela proti šiitskému hnutiu Hizballáh v Libanone. Irán túto militantnú skupinu politicky a vojensky podporuje.

V noci na utorok Izrael začal pozemnú operáciu proti Hizballáhu v južnom Libanone.

Terorizmus cez raketový útok

Teroristický útok v uliciach štvrte Jaffa v Tel Avive si v utorok vyžiadal šesť mŕtvych a deväť zranených. Podľa agentúry AP to uviedla v novej spresnenej bilancii polícia, ktorá predtým informovala o ôsmich zabitých ľuďoch. Polícia uviedla, že dvojicu útočníkov zneškodnila. Preveruje tiež informácie o ďalšom útoku v meste Herzlija, ktoré sa nachádza pri Tel Avive.

Podľa izraelských médií útočníci začali strieľať na ľudí, keď vystupovali na zastávke električky. "Obaja teroristi boli na mieste neutralizovaní," uviedla vo vyhlásení polícia. Jaffa je historické prístavné mesto, v súčasnosti súčasť Tel Avivu.

Ďalší možný teroristický útok preveruje polícia v jednom z hotelov v pobrežnom meste Herzlija, ktoré sa nachádza neďaleko od Tel Avivu.

Teroristický útok sa stal v čase, keď Izrael čelí raketovému útoku zo strany Iránu. Obyvatelia by sa podľa izraelskej armády mali schovať v krytoch.

USA sú pripravené

USA ešte predtým varovali Teherán, že priamy vojenský útok na Izrael bude mať pre Irán vážne dôsledky.

"Spojené štáty majú náznaky, že Irán sa bezprostredne pripravuje na odpálenie balistickej rakety proti Izraelu," citovala CNN nemenovaného predstaviteľa.

Spojené štáty sa podľa neho pripravili na obranu Izraela. Hovorca izraelskej armády tiež pre agentúru Reuters uviedol, že regionálne velenie americkej armády CENTCOM je na hrozbu zo strany Iránu pripravené.

Biely dom informoval, že americký prezident Joe Biden naradil americkej armáde, aby pomáhala izraelským silám a zostrelila rakety namierené na Izrael. Biden s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou monitorujú situáciu z Bieleho domu. Biden už počas dňa avizoval, že Spojené štáty sú pripravené pomôcť Izraelu brániť sa pred očakávanými iránskymi raketovými útokmi.

Spojené štáty posilnia svoje jednotky na Blízkom východe o niekoľko tisíc vojakov tým, že tam vyšlú nové jednotky a zároveň personálne rozšíria tie, ktoré v regióne už pôsobia. Podľa utorkovej správy agentúry AFP o tom informovalo americké ministerstvo obrany.

Hovorkyňa Pentagónu Sabrina Singhová v pondelok uviedla, že spomínané "rozšírené jednotky zahŕňajú lietadlá F-16, F-15E, A-10, stíhacie lietadlá F-22 a pridružený personál". Neskôr spresnila, že v dôsledku toho bude v regióne "ďalších niekoľko tisíc" amerických vojakov.

Pozrite si reportáž o tom, ako Izrael zahájil ďalšiu operáciu v Libanone.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok