Izrael zahájil pozemnú operáciu v dedinách na juhu Libanonu. Hizballáh zaútočil pri hraniciach so Sýriou

dnes 06:23 , Aktualizované: dnes 14:18

Izrael v noci z pondelka (30. 9.) na utorok začal pozemnú operáciu na juhu Libanonu. Podľa vyhlásenia izraelskej armády ide o obmedzenú a presne zacielenú akciu v snahe zničiť pôsobisko hnutia Hizballáh blízko hraníc, odkiaľ ostreľoval sever Izraela.

Israel_Lebanon761254076446.jpg
Foto: TASR/AP

14:18 Online sme ukončili. Situáciu sledujeme aj na naďalej vo vysielaní aj na webe ta3.

13:44 Libanonské hnutie Hizballáh vyhlásilo, že žiadne izraelské jednotky nevkročili na územie Libanonu. Izrael tvrdí, že v utorok spustil na juhu krajiny čiastočnú ofenzívu zameranú na bašty Hizballáhu pri spoločných hraniciach. Informovala o tom agentúra AFP.

„Všetky tvrdenia sionistov, že (izraelské) okupačné sily vstúpili do Libanonu, sú nepravdivé,“ uviedol hovorca Hizballáhu vo vyhlásení pre televíznu stanicu Al-Džazíra. Dodal, že doteraz nedošlo k žiadnemu priamemu stretu medzi bojovníkmi hnutia a izraelskými silami.

13:34 Predstavitelia Ruska a Turecka odsúdili pozemnú ofenzívu Izraela na pozície militantného hnutia Hizballáh na juhu Libanonu. Na zastavenie pozemných operácií vyzvalo Španielsko, ktoré velí misii OSN v krajine. Informuje o tom agentúra Reuters.

Turecko izraelský útok označilo za nezákonný pokus o okupáciu, ktorý narúša územnú celistvosť Libanonu, a dodalo, že operácia sa musí okamžite skončiť stiahnutím Izraela z krajiny.

Minister zahraničných vecí Španielska José Manuel Albares vyzval na zastavenie pozemných operácií, aby sa predišlo ďalšej eskalácii konfliktu v regióne.

13:32 Izraelská armáda vyzvala obyvateľov približne 30 pohraničných obcí na juhu Libanonu na evakuáciu. Každý, kto sa nachádza pri militantoch či zariadeniach proiránskeho hnutia Hizballáh, podľa nej vystavuje svoj život nebezpečenstvu. Informuje o tom agentúra AFP.

„Izraelská armáda vám nechce ublížiť a v záujme vašej bezpečnosti musíte okamžite opustiť svoje domovy,“ píše sa v príspevku hovorcu armády pre arabské publikum Avichaja Adraiho adresovanom Libanončanom žijúcim v pohraničných obciach na juhu krajiny.

Izrael im nariadil, aby sa presunuli severne od rieky Awalí, približne 56 kilometrov od hranice. Rieka leží severne od mesta Sidon, čo je podľa denníka The Guardian ďaleko za územím, ktoré sa v súčasnosti považuje za oblasť bojov v Libanone.

13:27 Mierovú misiu OSN v Libanone izraelská armáda vopred informovala o svojom zámere vykonať obmedzené pozemné vpády do Libanonu. Misia to uviedla v utorkovom vyhlásení s tým, že mierové sily napriek aktuálnemu vývoju zostávajú na svojich pozíciách. Vyzvala tiež všetky zapojené strany, aby sa zdržali činov, ktoré by situáciu mohli eskalovať. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:34 V izraelskom Tel Avive sa v utorok rozozvučali sirény varujúce pred leteckým útokom po tom, ako hranicu s Izraelom preleteli strely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

Libanonské militantné hnutie Hizballáh neskôr informovalo, že útočilo na vojenské pozície na predmestí tohto izraelského mesta. Informujú o tom agentúry DPA, Reuters a AFP.

Hizballáh vo vyhlásení uviedol, že "vypálil salvy rakiet" na základňu Glilot vojenskej rozviedky a na veliteľstvo rozviedky Mosad na predmestí Tel Avivu.

12:30 V minulých týždňoch Česko prostredníctvom ukrajinského a maďarského špeciálu evakuovalo niekoľko občanov z Libanonu.

Uviedol to minister zahraničia Ján Lipavský (Piráti). Úrad je v kontakte so všetkými Čechmi v Libanone registrovanými v cestovateľskom systéme Drozd aj s krajanmi, ktorí žijú v krajine dlhodobo. Ide približne o 200 osôb.

Zoznam pre prípadné ďalšie evakuácie si rezort vedie a je zároveň v kontakte s partnermi.

11:48 Letecká spoločnosť Lufthansa Group a jej dcérske aerolínie v utorok oznámili, že predlžujú pozastavenie letov do izraelského Tel Avivu, libanonského Bejrútu a iránskeho Teheránu. Dôvodom je eskalácia konfliktu medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh.

Lety z a do Tel Avivu budú pozastavené do 31. októbra, zatiaľ čo lety do Bejrútu a Teheránu do 30. novembra, respektíve 14. októbra, uvádza Lufthansa vo vyhlásení.

Pod Lufthansu spadajú aj spoločnosti SWISS, Brussels Airlines, Austrian Airlines a Eurowings.

11:15 V obciach pri severnej hranici s Libanonom sa opäť rozozvučali sirény varujúce pred prichádzajúcou raketovou paľbou, informuje The Times of Israel.

Varovanie je počuť v mestách Metula, Iftach a Ramot Naftali.

11:08 Pri raketovom útoku Hizballáhu na centrálnu časť Izraela boli zranení dvaja ľudia, informuje The Times of Israel.

Záchranná služba Magen David Adom uviedla, že ošetrila 54-ročného vodiča autobusu v stredne ťažkom stave a ďalšieho 31-ročného motoristu, ktorý bol ľahko zranený. Vodič autobusu bol zasiahnutý šrapnelom do hlavy.

10:54 Jedna z rakiet Hizballáhu dopadla na diaľnicu pri dedine Kafr Qasim.

10:50 Z Libanonu boli vystrelené tri alebo štyri rakety, informuje The Times of Israel.

Podľa dostupných informácií bol pri útoku stredne ťažko zranený 54-ročný muž, ktorého previezli do nemocnice.

10:45 Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v reakcii na izraelskú ofenzívu uviedol, že Libanon stojí pred jednou z najnebezpečnejších etáp vo svojej histórii.

„Približne milión našich ľudí bolo vysídlených v dôsledku ničivej vojny, ktorú Izrael vedie v Libanone,“ uviedol Míkátí.

„Naliehavo žiadame o ďalšiu pomoc, aby sme posilnili naše pokračujúce úsilie o poskytnutie nevyhnutnej podpory vysídleným civilistom,“ dodal na stretnutí so zástupcami OSN.

Míkatí následne oznámil, že OSN Libanonu poskytne 426 miliónov dolárov na pomoc postihnutým civilistom.

10:43 Izraelská pozemná ofenzíva na juh Libanonu sa zameria na bašty hnutia Hizballáh v blízkosti spoločnej hranice, ktoré ohrozujú Izrael. Uviedla to izraelská armáda.

„Tieto lokalizované pozemné útoky budú zamerané na bašty Hizballáhu, ktoré ohrozujú izraelské mestá, kibuce a komunity pozdĺž našich hraníc,“ vyhlásil hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

„Hizballáh premenil libanonské dediny v blízkosti izraelských obcí na vojenské základne, z ktorých je pripravený zaútočiť na Izrael,“ dodal.

10:40 Hizballáh sa pripravoval na použitie týchto dedín ako základne pre inváziu v štýle 7. októbra, vyjadril sa hovorca izraelskej armády Daniel Hagari na sociálnej sieti X.

Podľa jeho slov „Hizballáh plánoval vtrhnúť do Izraela, zaútočiť na izraelské obce a zmasakrovať nevinných mužov, ženy a deti“.

Pozrite si celé vyjadrenie hovorcu izraelských ozbrojených síl:

10:33 Izraelská pozemná ofenzíva na juh Libanonu sa zameria na bašty hnutia Hizballáh v blízkosti spoločnej hranice, ktoré ohrozujú Izrael. V utorok to povedala izraelská armáda. Libanonský premiér k ofenzíve vyhlásil, že Libanon stojí pred jednou z najnáročnejších etáp vo svojich dejinách.

10:15 Izraelská blokáda Pásma Gazy, nedostatočná humanitárna pomoc, zničené nemocnice a len veľmi obmedzené povolenia na odvoz chorých a zranených z tohto palestínskeho územia najviac dopadajú na deti, vrátane zdravotne postihnutých.

Uviedla to v správe zverejnenej v pondelok organizácia Human Rights Watch. Podľa nej bolo v Pásme Gazy už pred vojnou vyše stotisíc detí s postihnutím a masívne izraelské bombardovanie urobilo invalidov z ďalších tisícov detí.

9:48 Jemenskí povstalci húsíovia zaútočili na vojenské zariadenia v izraelskej metropole Tel Aviv a v prístave Eljat na juhu krajiny.

Britská námorná agentúra uviedla, že námorný dron zasiahol civilnú loď pri jemenskom prístavnom meste Hudajdá, ktoré kontrolujú húsíovia. Dron údajne zasiahol balastnú nádrž lode, ktorá sa využíva na úpravu vztlaku. Ide o prvý útok povstalcov na komerčné plavidlo za uplynulé týždne.

K útoku húsíov na lode došlo v čase, keď izraelské pozemné sily vstúpili na juh Libanonu.

9:40 Hizballáh zaútočil na izraelských vojakov pri libanonských hraniciach v severoizaleskom meste Metula pri hraniciach s Libanonom a Sýriou. Izraelská armáda varovala občanov, aby sa vo vozidlách nepresúvali zo severu na juh v oblasti rieky Lítání.

9:38 V súvislosti s aktuálnym vývojom na Blízkom východe spúšťame online. Situáciu sledujeme minútu po minúte.

Izrael začal pozemnú operáciu

Izraelská armáda začala s obmedzenými, lokalizovanými a cielenými pozemnými zásahmi voči cieľom libanonského militantného hnutia Hizballáh v pohraničnej oblasti južného Libanonu. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré armáda zverejnila v noci na utorok. Informujú o tom agentúry Reuters, DPA a AFP.

Izraelské ozbrojené sily v utorok na sociálnej sieti X potvrdili, že začali s „cielenými pozemnými útokmi“ v dedinách v južnom Libanone. Vpád na územie Libanonu, podporovaný vzdušnými útokmi a delostrelectvom, sa začal „pred niekoľkými hodinami“ a zameraný je na ciele militantnej skupiny Hizballáh „v dedinách v blízkosti hranice“ s Izraelom, uvádza sa vo vyhlásení armády.

Nálety na ciele Hizballáhu

Izrael v pondelok neskoro večer po predchádzajúcej výzve na evakuáciu tamojších obyvateľov podnikol najmenej šesť náletov aj na ciele Hizballáhu na južných predmestiach libanonskej metropoly Bejrút.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v pondelok večer oznámilo, že izraelské vzdušné údery zabili za posledných 24 hodín na juhu krajiny, vo východolibanonskom údolí Bikáa a v samotnom Bejrúte 95 ľudí a ďalších 172 zranili.

Samotný Hizballáh v noci z pondelka na utorok uviedol, že "zameral" izraelských vojakov, ktorí sa pohybovali "priamo na hranici" s Libanonom, píše Reuters s odvolaním sa na bezpečnostný zdroj blízko militantnému hnutiu.

Americké ministerstvo zahraničných vecí predtým potvrdilo, že Izrael podniká ohraničené operácie proti cieľom Hizballáhu vo vnútri Libanonu. 

Hnutie Hizballáh sa doposiaľ oficiálne nevyjadrilo k pozemnému vpádu izraelskej armády do Libanonu.

Údery proti Hizballáhau

Izraelské letectvo za posledné dva týždne výrazne zintenzívnilo údery proti Hizballáhu na mnohých miestach Libanonu, pri čom podľa libanonských úradov zomrelo vyše 1 000 ľudí, časť z nich boli civilisti. Izraelskí predstavitelia opakovane uvádzali, že pozemné sily sú pripravené vstúpiť do južného Libanonu s cieľom vytlačiť Hizballáh od hraníc a znemožniť mu odpaľovať rakety na Izrael.

Hizballáh už pred začiatkom operácie uviedol, že na avizovanú izraelskú pozemnú ofenzívu odpovie. Nie je však jasné, v akej bojovej kondícii sa vojenské krídlo hnutia nachádza po tom, ako Izrael zabil v úderoch rad vysokých vojenských veliteľov a vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha.

Podľa palestínskeho zdroja citovaného agentúrou Reuters Izrael v noci namieril jeden zo vzdušných úderov na najväčší palestínsky utečenecký tábor na území Libanonu. Ide o vôbec prvý útok na tábor Ajn Hilvá, ktorý leží na juhu Libanonu neďaleko prístavu Sajdá (Sidon).

Boje trvajú od vlaňajšieho októbra

Boje medzi Izraelčanmi a Hizballáhom trvajú od vlaňajšieho októbra, keď teroristi z Hamasu a ďalších palestínskych zoskupení zaútočili na juh Izraela a izraelská armáda v odvete začala doteraz pokračujúcu vojnu v Pásme Gazy. Hizballáh na podporu Hamasu začal ostreľovať sever Izraela, evakuované tam museli byť desaťtisíce ľudí a obe strany si odvtedy vymieňali menšie cezhraničné údery, keďže izraelské sily sa sústredili na boje v Pásme Gazy.

V posledných dvoch týždňoch sa ale situácia v Libanone vyostrila po sérii explózií pagerov a vysielačiek využívaných Hizballáhom a následnom prudkom zintenzívnení izraelských úderov proti Hizballáhu na juhu Libanonu ale tiež v ďalších častiach krajiny. Ide o najtvrdšie údery od vojny s Hizballáhom v roku 2006.

Pozrite si reportáž z 27. septembra 2024 o izraelskom útoku na Hizballáh.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok