Libanonský Hizballáh si vyberie nového vodcu pri najbližšej príležitosti. Najčastejšie sa skloňujú dve mená

Libanonský Hizballáh si pri najbližšej príležitosti vyberie nástupcu svojho zabitého generálneho tajomníka Sayyeda Hasana Nasralláha a bude pokračovať v boji proti Izraelu. Uviedol to v pondelok zástupca šéfa Iránom podporovanej skupiny Naim Kásem.

ashem Safieddine a Naim Qassem Hizballah
Foto: X/Restitutor Orientis, Reuters
Hashem Safieddine (naľavo) a Naim Qassem (napravo)

Podľa Reuters o tom informoval v televíznom prejave, ktorý bol prvým vystúpením predstaviteľa Hizballáhu od piatkového zabitia Nasralláha pri izraelskom leteckom útoku na južné predmestie libanonského hlavného mesta. Nasralláh sa stal stal generálnym tajomníkom v roku 1992, keď mal 30 rokov, a viedol hnutie väčšinu jeho existencie.

Kásem je zástupcom šéfa Hizballáhu od roku 1991. Dlhodobo bol jedným z hlavných hovorcov hnutia a poskytoval množstvo rozhovorov pre zahraničné médiá.

Hľadanie náhrady podobného postavenia bude pre Hizballáh ťažké, pretože očakáva pokračovanie izraelských útokov a dokonca aj možnú pozemnú inváziu do južného Libanonu, uvádza televízia Al-Džazíra.

Vodcu zvolia pri najbližšej príležitosti

"Pri najbližšej príležitosti vyberieme generálneho tajomníka strany... Vedenie a pozície obsadíme natrvalo," povedal Kásem.

"To, čo robíme, je úplné minimum. Vieme, že bitka môže byť dlhá," vyjadril sa. "Vyhráme, ako sme zvíťazili pri oslobodzovaní v roku 2006 tvárou v tvár izraelskému nepriateľovi," dodal s odkazom na posledný krvavý konflikt medzi oboma nepriateľmi.

Kásem, ktorý vyzval prívržencov na trpezlivosť, uviedol, že Hizballáh rieši vraždy vo svojich kádroch menovaním náhradníkov.

"Izrael nebol schopný dosiahnuť naše vojenské kapacity, a to, čo jeho médiá hovoria o zničení našich rakiet stredného a dlhého doletu, je sen, ktorý nedosiahli a nikdy nedosiahnu," povedal s odkazom na rakety Hizballáhu.

Hashem Safieddine

Podľa Al-Džazíry by mal byť Nasralláhovým nástupcom Hashem Safieddine alebo Naim Qassem.

Safieddine (59-60 rokov) je šéfom výkonnej rady Hizballáhu a bratranec zavraždeného Nasralláha. Práve o Safieddinovi sa najviac hovorí, že sa mohol stať ďalším generálnym tajomníkom hnutia.

Okrem svojej úlohy vo vedení výkonnej rady je Safieddine tiež dôležitým členom rady Shura a predsedom jej džihádskej rady. Táto funkcia z neho urobila nepriateľa pre zahraničných protivníkov Hizballáhu. Spojené štáty a Saudská Arábia označili Safieddina za teroristu a zmrazili jeho majetok.

Naim Qassem

Naim Qassem má 71 rokov a je zástupcom generálneho tajomníka Hizballáhu. Často sa o ňom hovorí ako o „čísle dva“.

Qassem má dlhú históriu v šiitskom politickom aktivizme. V 70. rokoch sa pripojil k Hnutiu vydedených duchovného vodcu Músu as-Sadra, ktoré sa nakoniec stalo súčasťou hnutia Amal, šiitskej skupiny v Libanone.

Neskôr opustil Amal a na začiatku 80. rokov pomáhal založiť Hizballáh a stal sa jedným zo základných náboženských učencov skupiny.

Pozrite si reportáž z 28. septembra o smrti lídra Hizballáhu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok