Hizballáh je pripravený na dlhú vojnu, pokračuje v boji aj bez vodcu. Izraelu sľubuje odvetu

30.9.2024 12:31

Libanonské šiitské hnutie Hizballáh vyberie nástupcu zabitého vodcu Hasana Nasralláha "pri najbližšej príležitosti" a napriek odstráneniu veľkej časti svojho vedenia má v úmysle pokračovať v boji proti Izraelu a v podpore Palestínčanov vo vojne v Gaze. Podľa tlačových agentúr to v Bejrúte povedal súčasný zástupca šéfa hnutia Naím Kassím.

Nemecko zakázalo hnutie Hizballáh, označilo ho za teroristické
Foto: TASR/AP

Súčasný úradujúci vodca Hizballáhu vo svojom prvom vystúpení od piatkového zabitia Nasralláha izraelskou armádou ďalej uviedol, že hnutie pokračuje vo svojich operáciách podľa už vypracovaných plánov a je pripravené na dlhú vojnu. Cezhraničné útoky, ktoré Hizballáh doteraz viedol proti Izraelu, označil za "minimum".

Hizballáh neustúpi, bude brániť Libanon

Ak sa Izrael rozhodne pre pozemnú operáciu, bojovníci Hizballáhu sú pripravení bojovať a brániť Libanon, povedal Kásim v televíznom prejave.

"Budeme čeliť akejkoľvek možnosti a sme pripravení, ak sa Izraelčania rozhodnú vstúpiť po zemi. Odbojové sily sú pripravené na pozemný boj," ubezpečil Kásim.

Podľa agentúry AP izraelské nálety za posledných 10 dní zabili okrem Nasralláha aj šesť členov najvyššieho velenia. Armáda uviedla, že zasiahla aj tisíce cieľov a pozícií napojených na Hizballáh na viacerých miestach v Libanone. Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva nálety zabili viac ako 1 000 ľudí, z toho takmer štvrtinu žien a detí, a libanonský premiér uviedol, že boje mohli vyhnať z domovov až milión ľudí.

Izrael zintenzívňuje útoky

Hizballáh v uplynulom týždni výrazne zvýšil počet raketových útokov na Izrael, a to až na niekoľko stoviek rakiet denne, z ktorých väčšinu zachytila izraelská protivzdušná obrana alebo dopadli do neobývaných oblastí.

Podľa agentúry AP bolo v Izraeli zranených niekoľko ľudí, ale od 19. septembra, keď v pohraničnej oblasti zahynuli dvaja vojaci, neboli hlásené žiadne obete.

Kásim v pondelkovom prejave tiež uviedol, že napriek zabitiu najvyšších vojenských veliteľov sa hnutie môže spoľahnúť na nových veliteľov.

"Izrael nebol schopný podkopať naše (vojenské) schopnosti. Máme zástupcov veliteľov a máme náhradu pre prípad, že by bol veliteľ na niektorom poste zranený," ubezpečil Kásim.

Pozrite si archívnu reportáž z 29. septembra o tom, že smrťou vodcu Hizballáhu útoky nekončia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok