Borrell zvolal mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničných vecí. Rokovať budú o situácii v Libanone

dnes 11:04 , Aktualizované: dnes 11:13

Šéf diplomacie EÚ zvolal na pondelok (30.9.) prostredníctvom videokonferencie mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničných vecí EÚ v súvislosti so situáciou v Libanone. Podľa agentúry Reuters to oznámil hovorca Josep Borrell.

Borrell
Foto: X/Josep Borrell Fontelles

Podľa ČTK by sa zasadnutie malo uskutočniť o 17.00 h.

Izrael niekoľko dní útočí na Libanon

Šéfovia diplomacií EÚ majú rokovať o reakcii EÚ na vyhrotenú situáciu v tejto blízkovýchodnej krajine, ktorá je terčom útokov Izraela.

Izraelské letectvo už niekoľko dní útočí na ciele spojené s Hizballáhom. Podľa libanonských úradov bolo pri úderoch zabitých viac ako 1 000 ľudí a 6 000 ďalších bolo zranených.

Neformálne zasadnutie ministrov

Zasadnutie sa zvoláva v krátkom čase a je neformálne, čo znamená, že na ňom nemožno prijať žiadne formálne rozhodnutia, ale ministri môžu diskutovať o ďalších plánoch alebo opatreniach.

Ďalšie formálne zasadnutie ministrov zahraničných vecí je naplánované na 14. októbra, keď sa majú v Luxemburgu stretnúť šéfovia diplomacií.

Situáciou na Blízkom východe sa minulý týždeň zaoberali aj svetoví lídri, ktorí sa zúčastnili na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Šéf diplomacie EÚ tam okrem iného uviedol, že súčasná eskalácia napätia medzi Izraelom a Hizballáhom takmer dosiahla úroveň vojny.

"Ak toto nie je vojnová situácia, tak neviem, ako to nazvať," povedal Borrell. Dodal, že civilisti platia vysokú cenu.

Irán zločiny Izraela nenechá bez odozvy

Teherán nenechá bez odozvy žiadny zo "zločinov" Izraela. Uviedlo to v pondelok iránske ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na zabitie vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha a zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbása Nilforúšána.

"Budeme konať spôsobom, ktorý je (pre nepriateľa) poľutovaniahodný," povedal hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání. Dodal, že Irán netúži po vojne, ale ani sa jej nebojí.

Nasralláh, dlhoročný vodca libanonského hnutia, a Nilforúšán zahynuli pri piatkovom leteckom útoku izraelskej armády na južnom predmestí Bejrútu. V uplynulých týždňoch zabila izraelská armáda aj ďalších vysokopostavených predstaviteľov Hizballáhu.

Pozrite si archívnu reportáž z 29. septembra o izraelských útokoch na Libanon.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok