Izraelský dron zasiahol obytnú budovu v Bejrúte. Ide o prvý útok na libanonskú metropolu od začiatku vojny

dnes 06:38 , Aktualizované: dnes 08:26

Izraelský úder v pondelok (30. 9.) skoro ráno zasiahol obytný dom v jednej zo štvrtí libanonského hlavného mesta Bejrút.

S odvolaním sa na svedkov na mieste o tom informovali zahraničné agentúry, podľa ktorých ide o prvý útok Izraela na území metropoly od začiatku takmer roka trvajúceho konfliktu v regióne. Izrael sa k incidentu zatiaľ nevyjadril, neskôr ale uviedol, že v pondelok pred svitaním na východe krajiny zasiahol desiatky cieľov hnutia Hizballáh

Úder zasiahol obytný dom

Úder v Bejrúte zasiahol horné poschodie obývacej budovy, napísala agentúra Reuters. Jej svedkovia počuli hlasnú ranu a videli dieru v budove, z ktorej stúpal dym. Video publikované agentúrou AP potom ukazovalo obyvateľov a záchranárov zhromaždených pri poškodenom niekoľkopodlažnom dome vo štvrti Cola.

Útok “izraelského dronu“ cielil na byt patriaci skupine Džamáa Islamíja, povedal nemenovaný libanonský bezpečnostný zdroj agentúre AFP. Pri útoku podľa neho zahynuli dvaja ľudia. Ide o libanonské politické hnutie, ktorého ozbrojené krídlo sa podieľa na útokoch na sever Izraela. O smrti troch svojich členov, ktorí boli zabití pri izraelských útokoch v Libanone, informovala v pondelok ráno tiež Ľudová fronta pre oslobodenie Palestíny, čo je sekulárna ľavicová skupina pôsobiaca v Libanone a Pásme Gazy.

Izrael na konci víkendu pokračoval v kampani náletov naprieč Libanonom, ktorá trvá už niekoľko dní a podľa miestnych úradov zabila stovky ľudí. Teroristické hnutie Hamas oznámilo, že úder na juhu krajiny zabil jej vodca v Libanone a tiež členov jeho rodiny.

„Stíhačky letectva zaútočili na desiatky cieľov teroristickej organizácie Hizballáh v libanonskej oblasti Bikáa,“ uviedla podľa AFP izraelská armáda a dodala, že „medzi napadnutými cieľmi boli desiatky odpaľovacích zariadení a budov, kde boli uskladnené zbrane“.

Na ciele v údolí údolia Bikáa na východe Libanonu, ktoré je baštou Hizballáhu, Izrael útočil opakovane aj v predchádzajúcich dňoch. Nové údery zabili najmenej päť ľudí, uvádza televízia Al-Džazíra s odvolaním sa na miestne zdroje.

Pozrite si reportáž z 29. septembra 2024 o smrti vodcu Hizballáhu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok