Harrisová je za legalizáciu marihuany v USA, zašla ďalej ako Biden. Návrh podporí aj exprezident Trump

1.10.2024 13:51

Nastal čas, aby Spojené štáty legalizovali užívanie marihuany, povedala americká viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorá sa v novembrových voľbách usiluje o post hlavy štátu.

Kamala Harris
Foto: TASR/AP

Biden po legalizácii nevolá

Harrisová tým opakovala stanovisko z doby pred viceprezidentskou funkciou, zároveň sa odklonila od pozície súčasného prezidenta Joea Bidena.

Ako uviedla americká rozhlasová spoločnosť NPR, Biden po legalizácii marihuany nevolá a jeho vláda v tejto súvislosti podniká miernejšie kroky. Tento rok začala proces s cieľom zmeniť klasifikáciu marihuany na menej nebezpečnú drogu, prezident tiež udelil právo na milosť tisíckam ľudí odsúdených na federálnych súdoch za držanie marihuany.

„Skrátka si myslím, že sme dospeli do bodu, keď musíme pochopiť, že je potrebné ju legalizovať a prestať toto konanie kriminalizovať,“ povedala v novom rozhovore Harrisová, ktorá v lete prevzala kandidatúru za Demokratickú stranu po odstúpení Bidena z volieb. „Nie je to pre mňa nové stanovisko, dlhší čas mám za to, že ju musíme legalizovať,“ dodala.

Užívanie je legálne v polovici USA

Podľa tohtoročného prieskumu agentúry Pew Research si len približne desatina Američanov myslí, že by marihuana mala byť úplne nelegálna, zatiaľ čo 57 percent podporuje legalizáciu pre lekárske aj "rekreačné" účely. Užívanie je dnes úplne legálne v takmer polovici amerických štátov a v niektorých ďalších je "dekriminalizované", čo znamená, že za držanie menšieho množstva drogy nehrozí stíhanie. Na federálnej úrovni je však stále klasifikovaná ako nebezpečná látka po boku heroínu, extázy alebo LSD.

Trump návrh podporí

Súbežne s prezidentskými voľbami bude v novembri o legalizácii príležitostného užívania marihuany hlasovať viacero štátov vrátane Floridy, teda bydliska republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Exprezident nedávno uviedol, že návrh podporí.

Podľa televízie NBC News to bolo jeho doteraz najjasnejšie vyjadrenie na danú tému. V minulosti ako zástanca legalizácie nevystupoval a jeho administratíva v rokoch 2017 až 2021 prijímala kroky mieriace proti držaniu a užívaniu marihuany. V minuloročnom rozhovore podľa NBC News povedal, že legalizácia je medzi voličmi "celkom populárna vec", v septembrovom vyhlásení však dal najavo, že chce otázku nechať na jednotlivých štátoch.

Pozrite si zostrih z debaty Trumpa a Harrisovej z 11. septembra 2024.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok