Bidenov posledný prejav v OSN: Od Izraela žiada prímerie, pre Ukrajinu neutíchajúcu podporu

dnes 17:35

Americký prezident Joe Biden sa posledný krát postavil pred spoločenstvo krajín. Prihovoril sa Izraelu a Ukrajine.

joe biden v osn.jpg
Foto: TASR/AP/Manuel Balce Ceneta

Americký prezident Joe Biden využil svoj prejav na Valnom zhromaždení OSN, aby znovu vyzval Izrael a teroristické hnutie Hamas na dojednanie prímeria a ukončenie takmer rok trvajúcej vojny v Pásme Gazy.

Tiež volal po diplomatickom riešení konfliktu medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh, zatiaľ čo konflikt medzi dvoma dlhoročnými nepriateľmi eskaluje.

„Je načase, aby strany dokončili jeho podmienky (prímeria v Gaze), dostali rukojemníkov domov, zabezpečili bezpečnosť pre Izrael a pre Gazu oslobodenú zo zovretia Hamasu, zmiernili utrpenie v Gaze a ukončili túto vojnu,“ povedal Biden niekoľko mesiacov po tom, čo sám predstavil pôdorys možnej dohody o prímerí.

V čase, keď sa stupňujú vzájomné útoky medzi Izraelom a Hizballáhom v Libanone, americký prezident zdôraznil, že „vojna nie je v záujme nikoho“. „Diplomatické riešenie je stále možné, dokonca je to jediná cesta k trvalej bezpečnosti," zdôraznil.

Nevyzerá to nádejne

Pre Bidena, ktorý po 50 rokoch vo vrcholnej politike prežíva posledné mesiace vo volenej funkcii, je podľa amerických médií upokojenie konfliktov na Blízkom východe jednou z priorít v závere mandátu, aktuálne sa však situácia vyvíja skôr opačne.

Izrael sľubuje pokračovanie útokov na Hizballáh a prímerie v Gaze zostáva v nedohľadne. Denník The New York Times poznamenal, že Bidenova dnešná výzva na ukončenie bojov sa zdala byť obyčajnou formalitou a že niektorí činitelia v Bielom dome už dospeli k názoru, že dohoda medzi Izraelom a Hamasom nie je do konca roka dosiahnuteľná.

Ukrajine prisľúbil podporu

Biden tiež vyhlásil, že svet nesmie odvracať zrak od vojny na Ukrajine a nesmie podľahnúť únave. Spojené štáty podľa neho v podpore napadnutej krajiny nepoľavia, akokoľvek je vývoj vzhľadom na novembrové prezidentské voľby v USA neistý.

„Nesmieme podľahnúť únave, nesmieme odvracať zrak. Moja odpoveď znie, že v podpore Ukrajiny nepoľavíme,“ povedal Biden.

Pre 81-ročného šéfa Bieleho domu, ktorý neusiluje o znovuzvolenie, je dnešné vystúpenie posledným prejavom k VS OSN z pozície hlavy štátu. K požiadavke Kyjeva, aby mohli ukrajinskí obrancovia útočiť na ciele na ruskom území západnými ďalekonosnými zbraňami, sa prezident nevyjadril.

Ruská agresia na Ukrajine trvá už vyše dva a pol roka a Washington zostáva pre Kyjev kľúčovým dodávateľom zbraní a vojenskej techniky. Situácia na východe Ukrajiny sa však pre obrancu nevyvíja dobre a nad budúcnosťou americkej podpory sa vznášajú otázniky.

Po novembrových voľbách by sa do Bieleho domu mohol vrátiť exprezident Donald Trump, ktorý odmieta uviesť, či chce, aby Ukrajina vojnu vyhrala, bez ohľadu na možné zmeny rozloženia síl v Kongrese.

Biden vo svojom prejave prístup svojej administratívy obhajoval s tým, že Washington „zabezpečil prežitie Ukrajiny“. Partneri Kyjeva podľa neho musia vytrvať, kým Ukrajina nedosiahne „spravodlivý a trvalý mier“.

Viac informácií o valnom zhromaždení OSN si môžete vypočuť v ústrižku vysielania ta3:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok