Izraelská armáda podnikla útok na hlavné mesto Libanonu. Zahynul pri ňom ďalší významný veliteľ Hizballáhu

dnes 14:37 , Aktualizované: dnes 18:49

Izraelská armáda v utorok popoludní (24. septembra) podnikla útok v libanonskej metropole Bejrút, píše agentúra AFP. Podľa libanonských médií zásah dostalo južné predmestie Bejrútu.

Libanon Bejrút
Foto: TASR/AP

Armáda vo svojom vyhlásení označila tento útok za cielený a uviedla, že ďalšie podrobnosti budú poskytnuté neskôr.

Zásah bašty Hizballáhu

Libanonské médiá informovali, že k útoku došlo na prevažne šiitskom predmestí Dáhíja, ktoré je známe ako bašta proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh.

Izraelská armáda v utorok napoludnie oznámila, že ukončila druhú vlnu náletov na Libanon.

Súčasne však upozornila obyvateľov dedín, kde Hizballáh skladuje svoje zbrane, že nálety budú ešte pokračovať, informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI).    

Pri útokoch zahynul aj významný veliteľ 

Izraelská armáda neskôr oznámila, že pri útoku na libanonské hlavné mesto zabila veliteľa hnutia Ibráhíma Muhammada Kabísího. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Kabísí podľa izraelskej armády velil raketovej divízii v rámci Hizballáhu. „Za uplynulé roky a počas vojny bol zodpovedný za odpaľovanie rakiet na izraelských civilistov,“ uviedla armáda. Dodala, že Kabísí mal blízke vzťahy s vojenskými lídrami Hizballáhu.

Usmrtili humanitárnych pracovníkov

Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pri izraelských útokoch v Libanone však zahynuli aj dvaja jeho zamestnanci. Úrad v utorok vyjadril „pobúrenie a hlboké zarmútenie“ z ich smrti. Informuje o tom agentúra DPA.

Pracovníčka UNHCR z kancelárie v údolí Bikáa na východe Libanonu Dina Darwichová zomrela, keď jej dom v pondelok zasiahla izraelská raketa.

„Jej manžela a jedno z detí zachránili a ošetrujú so závažnými zraneniami v nemocnici,“ oznámil UNHCR vo vyhlásení. Potvrdil aj smrť Alího Basmu, ktorý pracoval v kancelárii UNHCR v meste Súr na juhu krajiny.

„UNHCR je pobúrený zabitím našich kolegov a vyjadrujeme úprimnú sústrasť ich rodinám a blízkym,“ uvádza sa vo vyhlásení.

„Ochrana civilistov je nevyhnutná a opakujeme výzvu generálneho tajomníka OSN na urýchlenú deeskaláciu. Vyzývame všetky strany, aby chránili civilistov vrátane humanitárnych pracovníkov v súlade so záväzkami vyplývajúcimi z medzinárodného humanitárneho práva,“ doplnilo vyhlásenie.

Izrael zaútočil v Bejrúte aj pár dní dozadu, kedy zabil šéfa elitných síl Hizballáhu. Viac v reportáži:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok